Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Брандъл: Оттук нататък Сайнц може да играе поддържаща роля във Ферари

Брандъл: Оттук нататък Сайнц може да играе поддържаща роля във Ферари

2925
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц, снимка Ферари

Карлос Сайнц може да играе поддържаща роля във Ферари. Това смята Мартин Брандъл. Според бившият пилот от F1, испанецът може да се наложи да помага на Шарл Льоклер след събитията от Гран при на Австралия.

Уикендът на пистата Албърт парк бе перфектен за Льоклер. Състезателят от Монако спечели квалификацията, състезанието и записа най-бързата обиколка. Също така водеше във всяка една обиколка от надпреварата в Мелбърн. Последният подобен случай бе в Гран при на Сингапур през 2010-та, когато Алонсо триумфира на уличното трасе Марина Бей.

Междувременно Сайнц стартира състезанието девети след като червеният флаг в квалификацията не му позволи да постигне по-бързо време. В надпреварата той имаше още един лош късмет. Още на стартовата решетка имаше проблеми с волана. После направи лошо потегляне и загуби няколко позиции.

В първите обиколки на състезанието испанецът имаше трудности с работата на твърдите гуми и се смъкна надолу в подреждането. В третата обиколка той излетя от пистата в завой номер 10 и бе принуден да се оттегли, тъй като автомобилът му се озова в чакъла.

Може ли ролята на Сайнц във Ферари да се промени?

Победата на Льоклер в Австралия увеличи преднината му в класирането за световния шампионат на 34 точки пред най-близкия му съперник Джордж Ръсел.  В момента Сайнц изостава на четири точки от Ръсел на трето място. Световният шампион Макс Верстапен се смъкна до шестото място след отпадането си в Мелбърн.

Във Ферари неведнъж са заявявали, че техните пилоти са равнопоставени. Въпреки това Брандъл смята, че предвид разликата, която Льоклер е отворил на върха на класацията, това може да се промени. Единствената възможност това да се промени е внезапна промяна във формата на Сайнц в следващите няколко старта. 

Карлос Сайнц изживя адски уикенд в Австралия. Първо той пропусна солидна квалификационна обиколка, след като Фернандо Алонсо предизвика червен флаг и катастрофира заради технически проблем. После имаше допълнителни затруднения при стартирането на двигателя, което не ми позволи не направи представителна обиколка“, написа Брандъл в рубриката си за канала Sky Sports F1.

„Преди старта в неделя, той трябваше да смени волана в последния момент, което доведе до ужасно потегляне. След това продължи да води жестока борба в средата на пистата с твърди гуми и накрая нетърпеливо излетя от пистата.“

„Оттук нататък Сайнц може да играе поддържаща роля във Ферари. Всичко зависи от това как ще се развие конкуренцията и дали ще успее да спечели следващите няколко състезания, което не е напълно изключено.“

Съотборникът на Сайнц във Ферари Шарл Льоклер  беше похвален от Брандъл за това, че е подобрил представянето си през 2022 г.

Льоклер се издигна на по-високо ниво. Той постига скорост и постоянство. Изглежда, че е винаги на половин крачка пред този автомобил. Със сигурност не кара на лимита и не допусна толкова грешки, както сме виждали в миналото.“

Новите технически правила доста му допадат. В момента Льоклер придобива повече увереност и самочувствие. Все пак от началото на сезона записа два полпозишъна, две победи, едно второ място и три най-бързи обиколки в три състезания. Тези постижения само потвърждават думите ми“, завърши Мартин Брандъл.