Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Браун: Не може да има състезание в страна, която отказва достъп на...

Браун: Не може да има състезание в страна, която отказва достъп на тимовете

4274
0
Рос Браун
Рос Браун; снимка: Спас Генев

Състезание от Формула 1 не може да се състои в страна, която отказва достъп на някой от отборите в шампионата заради коронавируса COVID-19. Това заяви спортният директор на F1 Рос Браун.

Изявлението му идва във връзка с решението на властите във Виетнам и Бахрейн да не допускат в страната чужденци, които за последните 14 дни са били в определени страни, където вирусът е силно разпространен. Сред тях са Италия, Китай, Хонконг, Малайзия, Сингапур, Тайланд, Иран и Южна Корея.

Ограниченията в двете страни могат да създадат сериозни проблеми на отборите на Ферари и Алфа Таури. Двата тима са базирани в Италия и голяма част от служителите им са там.

„Ако даден отбор е възпрепятстван да влезе в съответната държава, то не може да имаме състезание в нея, каза Браун пред Ройтерс. – Или поне то няма да бъде валидно за шампионата, защото няма да е справедливо.“

Очаква се новият сезон да започне по план с Гран при на Австралия на 13-15 март. Но провеждането на надпреварите в Бахрейн и Виетнам не е сигурно. Заради вируса Гран при на Китай вече беше отложено.

Относно надпреварата във Виетнам, Браун коментира: „Организаторите искат състезанието да го има. Но също така те трябва да предпазят населението си. Затова ние търсим възможни решения, за да сме сигурни, че всички ще се чувстват комфортно. Нещата се променят ден за ден.

Ситуацията е много сериозна и аз не искам да я подценявам. Опитваме се състезанията да се състоят. Но трябва да ги проведем по отговорен начин. Искаме да намалим хората в падока и призоваваме тимовете да изпратят минимално количество служители за състезание.“