Начало Избрани Браун очаква Макларън да подобри резултатите си с напредване на сезона

Браун очаква Макларън да подобри резултатите си с напредване на сезона

467
0
Зак Браун
Зак Браун; снимка: Индикар

Зак Браун очаква Макларън да подобри резултатите си с напредване на сезона. Американецът е категоричен, че предстоящите подобрения в MCL60 ще позволят на екипа да записа все по-силни резултати още преди лятната пауза.

Макларън започна много трудно тазгодишната кампания. Отборът от Уокинг не постигна целите си за развитие. До момента британците записват крайно незадоволителни резултати. Изключение прави двойното класиране в топ 10 в хаотичната Гран при на Австралия

От самото начало на сезона Андреа Стела призна, че не е доволен от скоростта на Макларън MCL60. Италианецът призна, че отборът трябва да развива доста агресивно автомобила ако иска да се бори за позиции в топ 10.

Макларън представи пакет с актуализации в Баку. Те обаче не помогнаха за постигането на толкова желания напредък. Една от най-големите слабости на MCL60 е свързана с аеродинамична ефективност. Това означава, че болидът генерира повече челно съпротивление при определени нива на притискане. Освен това автомобилът на Макларън има доста ниска скорост на правите в сравнение с Ред Бул.

Браун вярва, че писти с по-високи температури като тази в Маями допълнително влияят на работата на MCL60. Екипът от Уокинг си тръгна с празни ръце от уикенда във Флорида и дори не намери място в топ 15. Браун смята, че по-хладните състезания в Монако и Канада ще са по-благоприятни за автомобила на Макларън.

С напредването на сезона 2023 трябва започнат планираните от Макларън актуализации, които допълнително да подобрят темпото на MCL60.

„Състезателните автомобили могат да бъдат темпераментни по отношение на характеристиките си. Очевидно всички велики автомобили са добри при всякакви условия“, обясни Браун в подкаста F1 Nation.

„Имаме автомобил, който не обича много жегата. Бяхме малко ограничени в Маями, тъй като беше горещо, както и защото това беше писта с нов асфалт. Затова ни липсваше известно сцепление, което не бе толкова необичайно“, продължи CEO-то на Макларън. „Маями е писта, подобна на тази в Бахрейн- тя просто не подхожда на нашия автомобил.“

„Когато имаме по-добър автомобил искаме да изгладим всички недостатъци и да постигнем добър аеродинамичен баланс. „, каза още Браун. Американецът очаква предстоящите писти в Монако и Канада да паснат по-добре на болида на Макларън. „В Монако ще бъде по-добре и очаквам да се чувстваме се добре в Монреал. Около състезанията в Австрия и Великобритания ще започнем да се радваме на по-значително развитие. Затова се надявам да запишем една наистина силна втора половина на сезона.“

Целта на Макларън преди началото на сезон 2023 бе борба за четвъртото място при конструкторите. Сега отборът от Уокинг се надява да завърши зад отборите на Ред Бул, Астън Мартин, Ферари и Мерцедес и да победи Алпин

„Искаше ми се да сме в челната четворка на шампионата. Но от друга страна отборите пред нас вече са натрупали разлика в точките, която е твърде голяма за наваксване“, каза Браун. „В действителност се борим за петото място с Алпин, докато останалите тимове не са толкова назад.“

„Нашата цел е да се класираме в челната четворка до края на годината. Но трябва да се има предвид преднината [на съперниците на McLaren] и бавния старт на сезона, който имахме. Затова ще бъде изключително трудно да се класираме на четвърто място при конструкторите. Искаме да се борим петото място. Целта ни е до края на годината да се състезаваме в челната четворка и в началото на следващата година да представим един по-силен автомобил“, завърши Зак Браун.

Макларън ще се състезава със специална разцветка по време на уикендите в Монте Карло и Испания. Тя е посветена на успехите на екипа в Индианаполис 500, 24-те часа на Льо Ман и Гран при на Монако. Самият Зак Браун няма да присъства в Монако. Американецът избра да наблюдава представянето на Макларън в Индианаполис 500. Там екипът ще участва с четири болида, карани от Александър Роси, Пато О’Уорд, Феликс Розенквист и ветерана Тони Канаан.