Начало Избрани Браун: Все още съм огромен фен на Даниел. Това никога няма да...

Браун: Все още съм огромен фен на Даниел. Това никога няма да се промени

1214
0
Зак Браун и Даниел Рикиардо
Зак Браун и Даниел Рикиардо, снимка Макларън

Зак Браун отново коментира напускането на Даниел Рикиардо. Изпълнителният директор на Макларън призна, че това е било едно от най-трудните решения, които е трябвало да вземе откакто е поел управлението на британския отбор.

Преди повече от месец и половина стана ясно, че Рикиардо напуска Макларън в края на сезон 2022. Опитният австралиец ще бъде освободен предсрочно от договора си за сметка на Оскар Пиастри.

Очакванията към Рикиардо бяха огромни. Миналата година той пристигна в Макларън с надеждата да възроди кариерата си. 33-годишният състезател прекара две трудни години в екипа на Рено. Макар да донесе първата победа за британския екип от близо 9 години, той не успя да се справи с по-младия си съотборник Ландо Норис. Рикиардо дори не регистрира друго качване на подиума и често бе далеч от челната петица.

И двете страни положиха огромни усилия, за да разберат и подобрят дефицита в представянето на австралиеца. В крайна сметка формата на осемкратния победител в F1 остана незадоволителна по причини, които така и не бяха разбрани.

„В крайна сметка не получавахме резултатите, от които се нуждаехме. Това вече се случваше година и половина“, каза Браун.

„Всички се стараехме изключително много. Просто обичаме Даниел. С него се работи чудесно. Но ние се занимаваме с резултати, които така и не идваха, Смятахме, че сме опитали всичко, за да накараме нещата да се подобрят.“

„Не знаем защо не се получи престоя му в нашия отбор. Това не е по вина на никого. Ние дадохме всичко от себе си, той даде всичко от себе си. Просто се изчерпаха нещата, които можехме да опитаме. Понякога спортистите изпадат в криза или имат нужда от промяна на средата.“

Браун призна, че е искал да задържи Рикиардо в семейството на Макларън. Американецът дори е предложил на австралиеца да се състезава в подразделенията на екипа в Индикар и Формула Е. В крайна сметка бившият пилот на Ред Бул и Рено е искал на всяка цена да остане в F1, дори и като резерва. В края на миналата седмица той официално потвърди, че няма да се състезава във Формула 1 през следващата година.

„Голям фен съм на Даниел. Все още съм огромен фен на Даниел. Това никога няма да се промени“, заяви Браун.

„Попитах го дали иска да кара за нас в Индикар или Формула Е. Бих искал да запазя Рикиардо в семейството на Макларън, но той все още е много фокусиран върху F1. Напълно го разбирам, защото това е върхът на моторните спортове. С удоволствие бих се състезавал отново с него.“

„Вероятно това е най-трудното нещо, което съм преживявал в моторните спортове. Не ми беше никак приятно или забавно“, призна изпълнителният директор на Макларън.

„Моята работа, заедно с Андреас Зайдл, е да вземаме трудните решения. Тъй като не виждахме напредък, стигнахме до заключение, че просто трябва да направим промяна и за двама ни. Надяваме да го вкараме в ситуация, в която отново да бъде конкурентоспособен, без значение къде се състезава. Честно казано, Рикиардо така и не успя да оправдае големите очаквания към себе си.“

Австралиецът ще кара за Макларън в още четири състезания. Въпреки всички разочарования, Браун категорично заяви, че отношенията с Рикиардо не са се променили.

„Бяхме прозрачни по време на целия процес. Знам, че имаше много медийни спекулации за това кога и как се е случило. Двамата с Даниел знаем какво стана в действителност. Затова смятам, все още поддържаме силна връзка.“

„Всичко беше прозрачно и добре комуникирано. Има моменти, когато можем да кажем на хората какво се случва, а в други случаи просто не можем. Най-важното за мен е, че ни предстоят четири състезания с Даниел, в които той ще даде всичко от себе си“, завърши Зак Браун.