Начало Избрани Бриаторе критикува действията на ФИА

Бриаторе критикува действията на ФИА

2284
0
Флавио Бриаторе
Флавио Бриаторе; снимка: Майкъл Потс

Флавио Бриаторе критикува действията на ФИА в Сингапур. Италианецът нарече стюардите на ръководния орган „неадекватни“ заради случая със Серхио Перес в края на миналата седмица.

Мексиканецът спечели състезанието на пистата Марина Бей. Заслугите на пилота на Ред Бул така и не бях обсъждани. Вместо това рейс контролът смяташе, че нарушението на Перес зад колата на сигурност заслужаваше дълги дебати.

След състезанието Перес бе разследван за това, че не е поддържал 10 автомобилни дължини в два отделни периода на кола за сигурност. Единият от тях е от 8-ма до 10-та обиколка, а вторият- от 36-та до 39-та обиколка.

В крайна сметка 32-годишният състезател получи предупреждение в първия случай и наказание от пет секунди във втория. Така той запази победата си по улиците на Сингапур.

Бриаторе, както и повечето хора в падока, бяха озадачени от факта, че потвърждаването на победата на Перес се случи повече от два часа след финала на надпреварата.“

„Във ФИА работят неадекватни хора. Всяко състезание имаме проблем, същото беше и миналата неделя“, сподели Бриаторе пред италианския вестник LaPresse.

„Ако е имало нарушение, защо трябва да чакате с часове, когато с всички технически средства можете да вземете решение за минута?“

„Това не е грешка на F1, а на ФИА. Федерацията трябва да се промени. Чрез тези действия може да се провали състезание и да се повлия на световния шампионат.“

Цялостните структури на ФИА, включително тези, свързани с F1, претърпяха големи промени начело застана Мохамед Бин Сулайем. Бившият рали състезател встъпи в длъжност в края на миналата година и започна преструктурирането на ръководния орган.

Бриаторе отново се върна в F1 като съветник. Бившият шеф на Рено твърди, че висшето ръководство на управляващия орган няма необходимото качество.

„ФИА е компания. За да върви напред, тя трябва да наеме правилните и подходящи хора.“

„Федерацията има почти 200 служители. Компании от този тип трябва да се управляват от способни мениджъри и всеки сектор трябва да има такива. В момента там няма толкова качествен персонал. ФИА трябва да се управлява от професионалисти, това е най-основното. Вярвам, че президентът трябва да вземе решение по този въпрос.“

„Важното е, че има федерация, която е на висотата на F1. Защо това не се е случило преди? Защото просто имаше повече професионалисти, просто“, допълни Флавио Бриаторе.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Flavio Briatore (@briatoreflavio)