Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перес получи едно предупреждение и едно наказание от 5 сек, запазва победата...

Перес получи едно предупреждение и едно наказание от 5 сек, запазва победата в Сингапур

5805
0
Серхио Перес
Серхио Перес; снимка: Виктор Алекян

Серхио Перес получи едно официално предупреждение и едно наказание от 5 секунди за нарушения при движение зад кола за сигурност. Това означава, че пилотът на Ред Бул запазва победата си в Гран при на Сингапур. Той финишира с разлика от малко на 7,5 сек пред Шарл Льоклер (Ферари). Точно заради тази разлика във Ферари се надяваха на поне 10 секунди наказание за Серхио. Подобна санкция щеше да даде победата на Льоклер.

Проблемът, който стюардите на Гран при на Сингапур разглеждаха, бе, че Перес е изостанал с повече от 10 дължини от колата за сигурност. За първия случай мексиканският пилот е обяснил, че пистата е била твърде мокра и е било трудно да следва сейфти кара твърде отблизо. Стюардите са сметнали, че условията са били трудни, не и опасни, но все пак са ги приели за смекчаващо обстоятелство. За това провинение Перес получи официално предупреждение.

Във втория случай е отчетено, че Перес е бил в нарушение след предупреждение от рейс директора, че е по-далеч от колата за сигурност, отколкото трябва

От Ред Бул са предали на пилота инструкцията на състезателния директор.

„Тъй като това е второ нарушение, при това след изрично предупреждение от страна на рейс директора, решението е да се наложи наказание от 5 секунди на Перес“, се казва в решението.

Самият Перес бе убеден, че не е сторил нищо погрешно и ще запази победата си.

„Условията на пистата не бяха нормални. Особено в последния сектор нещата бяха крайно сложни. Стюардите разбраха обясненията ми и не мисля, че ще има проблеми“, коментира по-рано пилотът на Ред Бул.

От Ред Бул се радваха на успеха на Серхио – Кристиан Хорнер заяви, че това е било най-доброто каране в кариерата на мексиканския пилот.

„Той бе перфектен на старта. Контролира цялата надпревара и бе невероятно спокоен. Страшно много се гордея с него днес. Това бе каране от световна класа. Бе подложен на огромно напрежение и се справи“, допълни шефът на Ред Бул.