Начало WRC News Брийн поведе, топ 5 събрани в по-малко от 8 сек след първия...

Брийн поведе, топ 5 събрани в по-малко от 8 сек след първия ден във Финландия

392
0
Крейг Брийн
Крейг Брийн; снимка: Финландия

Крейг Брийн поведе в рали Финландия, десети кръг от WRC за сезон 2021. Пилотът на Хюндай и следващите го в подреждането след първия ден от надпреварата От Танак, Елфин Еванс, Есапека Лапи и Кале Рованпера са събрани в 7,9 сек. Тиери Нювил е шести – на над половин минута. Следва Себастиен Ожие (+33,6 сек), Такамото Кацута (+46,9), Гас Грийнсмит (+1:20.6 мин), Адриен Фурмо (+1:48.9).

„Звучи доста добре да съм начело в ралито тази вечер“, коментира Брийн в края на петъчния ден

„Беше невероятен ден и всяка секунда ми достави удоволствие. Отсечките са наистина прекрасни и особено последната, която бе на тъмно. Винаги съм се питал как ли ще се кара във Финландия след мръкване и сега вече знаем – абсолютно невероятно е! Последните екипажи караха повече на тъмно, а аз всъщност имах някои пропуски в началото. Леко загубих ритъм, изтървах няколко отбивки, но нищо фатално. Последната част в гората бе истинско удоволствие. А още по-хубаво стана като видях времето накрая. Мисля, че всички ще намерят допълнителна скорост утре. Затова ще се постараем да използваме всяка възможност, която ни се предоставя.“

Танак определи деня си като изненадващо добър и бе доволен, че постигна равномерно, постоянно темпо

„На малките тесни пътища губехме доста, но в бързите и плавни секции скоростта ни бе чудесна. Подобреното представяне на колата се дължи на усилията на отбора. Хората ни са свършили добре работата си и съответно скоростта е по-добра“, каза естонецът.

Екипажите на Тойота бяха смятани за фаворити преди началото на ралито, но за момента отстъпват на съперниците от Хюндай. Еванс определи петъка като предизвикателство и смяташе, че е преминал добре етапа, макар да има какво да подобри. Лапи се радваше на скоростта си след дълго отсъствие от WRC. Кале Рованпера, който днес навърши 21 години, бе внимателен в края на деня и не искаше да допусне грешка по тъмно.