Начало Рали Буфие остава начело в Монте Карло пред Мийк и Кубица

Буфие остава начело в Монте Карло пред Мийк и Кубица

29
0
Бриан Буфие

Бриан Буфие (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC) остана начело във временното генерално класиране на рали Монте Карло след първия ден на надпреварата. Кръгът, с който започва световният шампионат за 2014 г., стартира с множество драми. Основен фактор за темпото днес се оказаха гумите и те помогнаха на Буфие да вземе лидерството след третата отсечка. Той го запази и при второто преминаване на трите сутрешни етапа, когато обаче предпочитаната спецификация бе тази за сняг.

Карането с тези гуми на мокър път определено бе правилният избор – коментира пилотът на Хюндай Дани Сордо. – Нямаше аквапланинг въпреки всичката вода по настилката.

Испанецът отпадна с електрическа повреда в петата отсечка, което завърши разочароващия ден на Хюндай, след като Тиери Нювил катастрофира в самото начало.

Буфие се постара да запази постоянно темпо в опит да демонстрира способността си да удържи съперниците зад себе си:

В началото ударихме стена и наистина си помислих, че състезанието ми приключи! За щастие колата е много силна. В началото се справихме със сликове. Признавам, че не беше особено забавно, но времената ни не бяха лоши. Условията обаче са еднакви за всички. Трябваше да запазим хладнокръвие и постоянство на трасето.

Крис Мийк заема втората позиция в края на първия ден. Състезателят на Ситроен е на 38,3 сек зад Буфие и е с аванс от едва 0,7 сек пред Роберт Кубица (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC).

Дотук съм доволен, тъй като досега не бях карал в зимни условия на тестовете, така че нямам кой знае колко увереност, за да натискам – обясни британецът. – Хубаво е да съм втори, но имаме още два дни, които да преодолеем.

Кубица от своя страна сподели, че силното представяне днес няма да промени целите му. Полякът обясни, че ако се състезаваше в Монте Карло за пети път, щеше да се бори за победа, но понастоящем иска да завърши ралито:

Карахме стабилно, без проблеми. Натисках повече, когато се чувствах по-уверен, иначе просто се опитвах да се задържа на пътя. На места беше страшно хлъзгаво, особено със сликове. Всъщност вървим по-добре, отколкото очаквах.

Себастиен Ожие е на четвърта позиция – световният шампион изостава с 47,3 сек от Буфие.

Класически старт на ралито с абсолютно луди атмосферни условия. Никой в отбора ни не очакваше сняг по отсечките. За съжаление това означаваше грешен избор на гуми сутринта. По пътя към първата отсечка трасето бе чисто, но всичко побеля 100 метра след старта. А да си първа кола в етапа е всичко друго, но не и предимство. Изпързалях се и ударих колата вляво на първия завой. За щастие повредите бяха малки и продължих, а момчетата поправиха Поло-то на сервиза. Следобед пак имаше няколко страховити момента, въпреки че вече бяхме с гуми за сняг. В следващите дни ще атакуваме, но не на всяка цена – коментира пилотът на Фолксваген.

Пето място в подреждането заема Мадс Остберг, следван от Елфин Еванс, Яри-Мати Латвала, Мико Хирвонен, Андреас Микелсен, Оливие Бури и т.н.