Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ограничението на бюджетите е само една от нужните стъпки, заяви Щайнер

Ограничението на бюджетите е само една от нужните стъпки, заяви Щайнер

328
0
Гюнтер Щайнер
Гюнтер Щайнер; снимка: Спас Генев

Ограничението на бюджетите е само една от нужните стъпки към подобряване конкурентоспособността на отборите във Формула 1, заяви шефът на Хаас Гюнтер Щайнер. Той обясни в колонката си за Дъ Рейс, че собственикът на екипа Джийн Хаас иска да види новия Конкорд, обмисляйки дали да продължи участието си в Гран при.

„Ограничението на бюджетите, рестрикциите на аероизследванията и новите правила ще позволят на повече, ако не и на повечето, отбори да се борят за позиции в челото”, сподели Щайнер

„Според мен годишните средства можеха да са с още по-нисък лимит – границата все още е доста над това, което харчим, но е хубаво, че има напредък. И колкото и да е добра тази новина, се надявам да сме в спорта, за да се възползваме от промените. Твърде рано е да се предполага какви ще са последствията от пандемията и това важи не само за Формула 1, а и за бизнеса по цял свят. Допълнителното време в аеродинамичния тунел ще ни е от полза единствено ако разполагаме с необходимия ресурс.”

„Със сигурност ограниченията ще са трудни за големите отбори и те ще трябва да проявят креативност при справянето с тях. Не бих казал, че настъпва нова ера във Формула 1, но ще се изисква сериозна промяна в настройката. Всички ще трябва да са значително по-ефективни. Участващите в автомобилния спорт са егоисти. Това не е задължително нещо лошо – егоизмът може да ти помогне да печелиш. А вече сме виждали – след 2009 г. – колко бързо забравят хората и се връщат към старите си навици. Надявам се да не се случи отново и смятам, че няма да стане.”

Щайнер обясни също така, че Джийн Хаас е доволен от посоката на развитие, но чака новите търговски споразумения

„Трябва да има по-справедливо разпределение на приходите. Сега имаме шанс да променим нещата. Половината отбори може да фалират, ако шест месеца не се състезаваме. А ако нещо подобно се повтори през следващите пет години и не е имало промяна, то тогава наистина ще банкрутират.”