Начало Moto News MotoGP: Осма победа на Стонър за сезона в Арагон

MotoGP: Осма победа на Стонър за сезона в Арагон

54
0
Кейси Стонър

Кейси Стонър увеличи преднината си във временното класиране на MotoGP с блестящата си победа за Гран При на Арагон. Това е осми успех на австралиеца за сезона, с който той укрепи позициите си на лидер.

Пилотът на Repsol Honda, който стартира от първа позиция загуби първото място от съотборника си Дани Педроса и Бен Спийс на първия завой. Пилотът на Yamaha изпревари и двамата пилоти на Repsol Honda от вътрешната страна. Стонър обаче изпревари отново Педроса, а след това и Спийс и пое лидерската позиция, за да не я изпусне до финала на състезанието. До финала никой не успя да се приближи по близо до него от Педроса, който финишира на 8.162 сек. Испанецът се движеше втори почти необезпокояван, но Спийс бе подложен на натиск от пилота на Gresini Honda Марко Симончели, който го изпревари на последния завой на 9-ата обиколка. Спийс отстъпи позиция и на съотборника си от Yamaha – световния шампион Хорхе Лоренсо. Лоренсо зае третото място на подиума, което му се случва за 9и път през този сезон.

За Спийс остана възможност да се бори за четвъртото място, но той го изгуби и него, като финишира на 7.093 сек. след Марко Симончели. Алваро Баутиста тръгна от 11-о място на старта, но финишира шести за екипа на Rizla Suzuki, като успя да изпревари Алваро Баутиста и Ники Хейдън, които се наредиха на следващите места. Това са най-добре представилите се пилоти на Ducati, след доста брутална битка помежду им.

Суперзвездата Валентино Роси от заводския тим на Ducati стартира от питлейна, защото бе наказан с 10 секунди като първият пилот за този сезон, който превиши лимита от 6 двигателя за пилот, заради новата рама на своя мотор GP11. Благодарение на инцидента на Карел Абрахам и Ранди де Пюние, а също и на лоусайта на Андреа Довициозо, Роси се придвижи до 14-о място в края на първата обиколка на 7.4 сек. от Стонър. След това той стигна до 9-о място в средата на дистанцията, но на финала бе 10-и. В края на състезанието 7-кратният световен шампион бе изпреварен не само от Хектор Барбера, но и от Кал Кръчлоу (Tech 3) и Хироши Аояма (Gresini).

Класиране:

Поз.ПилотОтборВреме
1.СтонърRepsol Honda23 обиколки
2.ПедросаRepsol Honda+ 8.162
3.ЛоренсоYamaha Factory Racing+ 14.209
4.СимончелиSan Carlo Honda Gresini+ 20.646
5.СпийсYamaha Factory Racing+ 27.739
6.БаутистаRizla Suzuki+ 30.373
7.ХейдънDucati Team+ 34.288
8.БарбераMapfre Aspar Team+ 37.305
9.КръчлоуMonster Yamaha Tech 3+ 39.652
10.РосиDucati Team+ 39.832