Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Цолов 11-ти в спринта в Австралия след дисквалификация на пилотите на MP...

Цолов 11-ти в спринта в Австралия след дисквалификация на пилотите на MP Моторспорт

1970
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Андро Дюлгерян

Никола Цолов се класира в крайна сметка 11-ти в спринтовата надпревара на пистата Албърт парк след дисквалификацията на тримата пилоти на MP Моторспорт, един от които – Франко Колапинто – спечели проведеното по-рано днес състезание.

Болидите на Колапинто и съотборниците му Мари Боя и Джони Едгар бяха проверени. Бе установено, че има нарушение на точки 1.3 и 2.5 от техническия правилник на Формула 3. Елементи от колите им са били с променена геометрия. Това е забранено и не спада към категорията на позволените поправки по автомобилите.

При това положение Зак О’Съливан от Према взима победата в спринта. Себастиан Монтоя (Хайтек) отива втори, а съотборникът на О’Съливан Пол Арон отива на подиума.

Цолов бе 14-ти в класирането от късата надпревара този уикенд. Тя е първото състезание от двете, които се провеждат през уикенда на втория кръг от шампионата на Формула 3. F3 стартовете са част от поддържащата програма на Гран при старта в Мелбърн. След дисквалификациите Никола отива на 11-та позиция – точно до зоната на точките.

20-те обиколки на спринта бяха изключително накъсани. Кола за сигурност излиза четири пъти на пистата. Състезанието дори завърши със сейфти кар на трасето след поредния инцидент. След финала бяха разследвани и още инциденти. Идо Коен получи 10 секунди наказание за причиняване на катастрофа с Хю Бартър. Тъй като обаче не можеше да изтърпи санкцията в самото състезание, тя бе преобразувана в преместване на грида за утрешната основна надпревара с 5 места. Останалите разследвания завършиха без последици за други състезатели.