Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Цолов приключи F3 сезона с 13-то място в хаоса на Монца

Цолов приключи F3 сезона с 13-то място в хаоса на Монца

1611
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Спас Генев

Никола Цолов приключи първия си сезон във Формула 3 с 13-то място в основното състезание от последния кръг на първенството за 2023 г. Българският пилот отиде девети в класирането на вчерашния спринт, след като отново имаше дадени по-късно наказания. Той финишира десети на пистата, но в крайна сметка взе две точки вместо една. В днешното състезание обаче не успя да стигне до точките в хаоса, който включваше четири коли за сигурност и бе избутан от трасето.

Последното състезание от Формула 3 – основната надпревара от кръг №10 в първенството – започна при хладно време. Оливър Гьоте бе на полпозишън. Никола Цолов бе на девета позиция на стартовата решетка.

Преди старта на състоящата се от 22 обиколки надпревара Гьоте се дръпна настрани от първото място на грида. Обади се по радиото, че има проблем с газта. Маршалите успяха да го избутат към изхода на питлейна, а рейс контролът пусна останалите пилоти за още един загряващ тур. Кейлън Фредерик в дъното блокира и също бе прибран към питовете.

Втората стартова процедура премина гладко, състезателните обиколки бяха намалени на 21. Кайо Колет поведе пред Джони Едгар и Пол Арон, който се бореше с новия шампион Габриел Бортолето. Цолов спечели позиция и бе седми в колоната, но се върна осми. Франко Колапинто спря на Лесмо 1 и излезе кола за сигурност.

„Просто ме блъснаха отстрани“, бе съобщението по радиото на Колапинто, чието окачване бе строшено.

Колата за сигурност се прибра в края на третата обиколка. Колет водеше, Цолов отново бе седми, минавайки пред Тейлър Барнард

От петия тур бе разрешено използването на DRS. Бортолето взе третото място от Арон. Цолов пък записа най-бързата обиколка в надпреварата.

Зад българския пилот на АРТ Гран при стана четворна битка в шестата обиколка. След нея Зак О’Съливанбе трети, следван от Арон, Леонардо Форнароли, докато Цолов се измъкна шести, после отиде седми. Едгар взе лидерството на Колет. Грегоар Соси спука гума и изхвърча в зона за сигурност, което доведе до втора кола за сигурност. Този път сейфти карът остана на трасето до края на осмия тур.

При рестарта Колет си върна първото място, Едгар го атакува почти веднага и пак излезе първи. Цолов отиде шести, но загуби позицията в 10-ата обиколка от Бортолето. Форнароли намали и потъна в колоната, което изведе Никола отново шести. Битката в челото не се успокояваше – в 12-ата обиколка Колет пак атакува и излезе пръв, но в следващия тур отново бе задминат. Цолов загуби две места и бе осми, когато Себастиан Монтоя изхвърча и спря в чакъла встрани от пистата. Върна се седми, когато сейфти карът се появи за трети път, но получи 5 секунди наказание за избутване на друг пилот – при борбата с Бортолето.

Колата за сигурност се прибра в края на 15-ата обиколка. При това подновяване на състезанието Цолов изхвърча от пистата, след като бе избутан и потъна в колоната до 19-то място, но продължи

Пепе Марти не успя да го стори, след като затъна в чакъл при поредните бутания – бе ударен отзад. Идо Коен също отпадна и сейфти карът се върна веднага на пистата.

Надпреварата бе подновена за последната обиколка на Монца. В крайна сметка Джони Едгар спечели победата. Втори излезе О’Съливан. Последното място на подиума зае Барнард, а Колет отиде четвърти. Никола Цолов бе стигнал 13-то място.