Начало Избрани Цолов с още едно тежко състезание на Монца

Цолов с още едно тежко състезание на Монца

1639
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Спас Генев

Иван Тенчев, Монца. Никола Цолов завърши на 19-то място последното състезание за сезона във Формула 3 и е 11-ти в крайното класиране. Никола стартира 16-ти и спечели няколко позиции в началото, но един от четиримата претенденти за титлата Люк Браунинг се завъртя пред него на Аскари и го повлече в зоната за сигурност. Цолов потъна извън топ 20, но си върна отново няколко позиции. Състезанието бе рядко драматична битка между Леонардо Форнароли и Гариеле Мини за титлата.

И последният състезателен уикенд във Формула 3 бе пълен с разследвания и наказания. След вчерашния спринт Себастиан Монтоя загуби подиума си, защото стюардите отсъдиха, че е избутал съперник от пистата. Това означаваше, че Сантяго Рамос взима второто място, а Алекс Дън – третото. Още пилоти получиха санкции и в крайна сметка Никола Цолов бе 19-ти в класирането от надпреварата.

Днес бе време за финалния старт от сезон 2024 във Формула 3. Леонардо Форнароли, който всъщност нямаше победа досега през сезона, бе на полпозишън. До него на първа редица бе Алекс Дън. На втори ред бяха Габриеле Мини и Сами Мегатуниф. Никола Цолов бе 16-ти на грида.

На старта Форнароли поведе. Мини опита да атакува Дън, но остана зад него, докато пилотът на MP Моторспорт вече натискаше Форнароли за лидерството. Дън не се отказа и в края на първата от 22 обиколки на Монца изпревари Форнароли.

Цолов взе една позиция при потеглянето и бе 15-ти. Редът във втората обиколка бе Дън, Форнароли, Мегатуниф, Мини, Себастиан Монтоя, Сантяго Рамос, Кристиан Менсъл, Мари Боя

Форнароли опита да си върне лидерството в следващия тур, но не рискува прекалено, тъй като се бори за титлата в F3 за 2024 г. Цолов напредна с две места и бе 13-ти, доближавайки топ 10. Един от претендентите за титлата – Люк Браунинг – отпадна от състезанието в третата обиколка. Бе 14-ти, завъртя се на Аскари и Цолов едва го избегна, минавайки през зоната за сигурност. На пистата излезе кола за сигурност. Инцидентът коства на българския пилот осем позиции в колоната, но той продължи да се бори. Браунинг успя да се върне в пита, смени предното си крило и се върна на пистата.

Сейфти карът се прибра в бокса в края на шестата обиколка и надпреварата бе подновена. Менсъл изпревари Мини за четвъртото място. Форнароли отново опита да атакува Дън, но пак се дръпна. Мини каза по радиото, че задните му гуми са напълно износени – в 7-ата от 22 обиколки. В този момент Форнароли излетя от пистата. Успя да се върне, но пети, зад Кристиан Менсъл. Мини на свой ред стъпи встрани. Цолов взе две позиции и би 19-ти. В челото Форнароли този път не се колеба и изпревари Мини, взимайки четвъртата позиция.

Цолов взе още едно място и до десетата обиколка бе 18-ти, но отиде една позиция назад в следващия тур. Менсъл взе второто място в 11-ата обиколка и подгони излезлия малко преди това начело Мегатуниф.

Мини получи инструкция по радиото да атакува Форнароли, тъй като според екипа му бе значително по-бърз от съперника

Цолов отстъпи до 21-во място, след което се върна до 19-то. Борбата в тази част на колоната бе с постоянна смяна на местата.

В 15-ия тур Форнароли изпревари Дън за третата позиция и избяга пред Мини. В следващата обиколка Габриеле също спечели място и пак бе зад Форнароли, който отиде втори, задминавайки Менсъл. Рамос се завъртя, след като стъпи в чакъла, но се върна на пистата и продължи. На трасето бе пълно с чакъл, нанесен от пилотите, които излитаха и след това продължаваха в състезанието.

3 обиколки преди финала битката продължаваше. Форнароли блокира колелата си. Мини го атакува, но сънародникът му от Трайдент се бе вкопчил във второто място и го удържа. Състезателят на Према взе позицията в предпоследната обиколка, след което и Менсъл мина пред Форнароли. В последния тур Форнароли опита да се върне пред пилота на АРТ, двамата излетяха. След това на Параболика Форнароли се хвърли за последно и изпревари Менсъл. Мегатуниф спечели състезанието, Мини бе втори, Форнароли – трети, което обаче му бе достатъчно, за да спечели титлата във Формула 3 за 2024 г. Никола Цолов бе 19-ти на финала. Българският пилот приключи втория си сезон в F3 на 11-то място в генералното класиране при пилотите. Никола взе две победи в спринт тази година – в Монако и Австрия – и успех в основната надпревара в Унгария.