Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Цолов успя да финишира в основната F3 надпревара след три удара и...

Цолов успя да финишира в основната F3 надпревара след три удара и наказание

3852
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Андро Дюлгерян

Изключително трудна бе основната надпревара от втория кръг на шампионата на Формула 3 за Никола Цолов. Българският пилот претърпя няколко удара по време на състезанието и бе наказан за избутване на друг състезател от пистата. В крайна сметка стигна до финала, но на 21-ва позиция.

На старта Габриел Бортолето поведе и веднага дръпна малко напред спрямо колоната. Цолов бе 15-ти на грида. В колоната се водеха няколко битки. Себастиан Монтоя изхвърча след сбутване с Кристиан Менсъл. Франко Колапинто, който вчера спечели спринта, а впоследствие бе дисквалифициран заедно със съотборниците си от MP Моторспорт, катастрофира на излизане от последния завой. Съекипникът му Мари Боя бутна Цолов, предната част на колата му се вдигна във въздуха, излетя в зона за сигурност и също отпадна. Във втората от 23 обиколки излезе кола за сигурност. Цолов бе без видими проблеми след удара с Боя. Той бе спечелил две позиции и бе 13-ти в колоната.

Съотборникът на Цолов Кейлън Фредерик удари българския пилот в колоната зад сейфти кара и отпадна

Никола продължи. Колата за сигурност се прибра в края на петата обиколка. Цолов задържа 13-ата позиция. Рейс контролът съобщи, че ще разгледа сбутване между него и Роберто Фария.

В осмата обиколка Пьотр Вишницки се завъртя на последния завой. Цолов се удари с Фария. И двамата излетяха от пистата. Никола успя да върне колата си на пистата, но потъна в колоната. Фария влезе в пита, където смениха носа на болида му. Това бе трети инцидент с участието на Цолов, който от рейс контрола обявиха, че ще разследват след състезанието.

Още един удар – между Рафаел Вилягомес и Идо Коен – доведе до следващото излизане на колата за сигурност в 12-ия тур. Сейфти карът се върна в пита в края на 15-ата обиколка. До 19-ата Цолов взе няколко позиции и бе 20-ти. Преди финала той получи наказание от 10 секунди за по-ранно избутване на Вилягомес от пистата. Санкцията включваше и 2 наказателни точки – първите за българския пилот този сезон.

На пистата Габриел Бортолето (Тридент) спечели надпреварата, а заедно с него на подиума се качиха Грегоар Соси (АРТ Гран при) и Габриеле Мини (Хайтек).

След финала обаче отново заваляха разследванията – Цолов бе извикан при стюардите за три от тях. Отсъжданията бяха следните:

  • Боя получи 10 секунди за това, че удари българския пилот. Тъй като наказанието не може да бъде изтърпяно по време на състезанието се превръща в санкция 5 места назад на грида за следващия кръг от първенствотво.
  • Фария получи наказание преместване с 5 места назад на грида за следващия кръг, защото стюардите постановиха, че е виновен за сблъсъка с Цолов.
  • Съотборникът на Никола в АРТ Гран при Кейлън Фредерик получи 10 места назад на грида за хаотично каране. Той блъсна Цолов зад кола за сигурност.