Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Цунода: Гран при на Япония е състезание, което очаквам с нетърпение откакто...

Цунода: Гран при на Япония е състезание, което очаквам с нетърпение откакто участвам във Формула 1

467
0
Юки Цунода, Алфа Таури
Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Юки Цунода няма търпение да участва в първата си домашна Гран при. Пилотът на Алфа Таури дебютира в F1 още миналата година, но тогава състезанието в Япония бе отменено заради пандемията от COVID-19.

Цунода познава отлично пистата Сузука от времето, което прекара в японската Формула 4. 22-годишният състезател има 3 победи и 5 подиума на невероятното трасе край Нагоя. Не трябва да се забравя, че сега той участва с много по-тежък и мощен автомобил, който е коренно различен от този в F4.

Пилотът на Алфа Таури бе близо до зоната на точките в Сингапур, преди да отпадне заради катастрофа. Японецът сложи сликове, допусна грешка на изсъхващата писта Марина Бей и се удари в стената.

„Първото ми посещение в Сингапур не премина по начина, по който се надявах. В петък не изглеждахме добре, но се възстановихме достатъчно, за да стигнем до Q3, което ме зарадва. В състезанието условията бяха много сложни. Мисля, че преминахме към гумите за сух асфалт малко по-рано от необходимото. Въпреки грешката беше изцяло моя. Просто не прецених точката на спиране и катастрофирах. Сега ще оставя това зад гърба си и ще се съсредоточа върху предстоящия уикенд и първото ми домашно състезание в F1“, сподели Цунода.

„Гран при на Япония е състезание, което очаквам с нетърпение откакто участвам във Формула 1. Карал съм доста честно на Сузука във Формула 4, така че имам известен опит на това трасе. Когато наскоро пробвах пистата в симулатора на Алфа Таури, усетих, че това е съвсем различно изживяване“, продължи Цунода.

„Тъй като болидите от F1 имат много повече притискаща сила, не пускам педала на газта през по-голямата част от обиколката. Това е най-голямата разлика в сравнение с Формула 4. Гледката на Сузука се променя напълно. Тя става като изцяло нова писта. Опитът ми там от миналото все още ще е полезен. С нетърпение очаквам да се състезавам там пред всичките родни фенове“, добави Юки Цунода.

„Знам, че ще има голям интерес от страна на феновете. Не мога да си представя какво ще бъде. Очаквам с нетърпение да се насладя на това ново преживяване. Радвам се на вниманието, тъй като аз съм от хората, които така или иначе не изпитват голям натиск върху себе си. Когато карам, обръщам внимание само на себе си. Цялата тази подкрепа ще ми даде допълнителна енергия за всяка обиколка. Това ще бъде полезно и приятно. Много приятели и роднини ще дойдат в Сузука. Знам, че дори и тези, на които не дадох пропуски, са си купили билети. Също така има и един много важен финален момент- ще ям японска храна цяла седмица“, завърши Юки Цунода.

Съотборникът на Цунода Пиер Гасли също има голям опит на Сузука. Пилотът на Алфа Таури има 3 участия с екипа от Фаенца, като най-доброто му класиране е седмо място от 2019 г.

„Сузука е невероятна писта, особено заради първи сектор. В него има толкова бързи завои. Това определено е сред трите ми най-любими писти. Като пилот, който кара болид с двигател на Хонда, винаги е специално усещане да се състезаваш в Япония пред всички фенове. Бях в началото на последния период на марката във Формула 1. Не трябва да забравяме и времето, което прекарах в Супер Формула“, каза Гасли.

„Получавам голяма подкрепа от Япония. Беше наистина жалко, че не успяхме да се състезаваме там през последните няколко години, най-вече защото обичам културата, обичам Токио и храната, макар че Юки е експертът по тази тема! Чувствам се толкова добре в Япония. Подкрепата, която получавам там, е много мотивираща. Затова съм много щастлив, че отново ще се състезаваме там. Последният път, когато бяхме там, имах добър уикенд, след като се класирах девети и завърших седми. Нека видим какво можем да направим този път“, допълни пилотът на Алфа Таури.

По-рано днес бе обявено, че автомобилите на Ред Бул и Алфа Таури отново ще бъдат с логото на Хонда. Японският производител е и основен спонсор и на състезанието в Япония.