Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Цунода иска обяснение от Виза РБ за стратегията в края на Гран...

Цунода иска обяснение от Виза РБ за стратегията в края на Гран при на Бахрейн

1614
0
Юки Цунода
Юки Цунода; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Юки Цунода заяви, че трябва да разбере обосновката на тима си Виза РБ за заповедите от бокса към него от последните обиколки на Гран при на Бахрейн. На японския пилот бе наредено да пропусне съотборника си Даниел Рикиардо. Цунода протестира, но в крайна сметка изпълни нареждането. Той бе зад Кевин Магнусен и бе убеден, че ще успее да го изпревари. Рикиардо също не можа да задмине Хаас-а. След финала обаче явно все още ядосаният Цунода блокира колелата, изпреварвайки съекипника си и двамата едва не се удариха.

„Бях извън точките и точно на път да изпреваря Магнусен – вървяхме един до друг на главната права. Разбирам какво са мислели в отбора, но аз трябва да разбера точно какво са имали предвид. Той (Рикиардо – б.р.) също не задмина Магнусен и за такива ситуации си има правила“, заяви Цунода

Цунода има предвид, че в ситуации като тази ако пилотът, който е бил пропуснат, за да опита маневра, не успее да я изпълни, то по принцип връща позицията. Самият Рикиардо каза след финала в Бахрейн, че ако от екипа го били помолили да го стори, то той това и щял да направи. Австралиецът обаче не пое сам инициативата и доядоса японския си съотборник.

„Преди това вървях доста добре в точките и изведнъж изпаднах назад при спиранията в бокса. Цялото състезание бе болезнено за мен, но ще си направя необходимите изводи.“

„Мисля, че накрая всичко стана повече заради стратегията, отколкото за спиранията в бокса. Колата вървеше добре. Може би една от причините стратегията да не проработи е заради гумите. В това отношение аз мога да постигна подобрение. Бих могъл да давам повече информация на отбора относно състоянието на гумите, така че те да напасват по-прецизно стратегията“, каза още Цунода.

Рикиардо нарече поведението на съотборника си незряло. Той каза, че ще изчака Цунода да се успокои и тогава ще говори с него.