Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен с убедителен успех в Бахрейн, Перес и Сайнц допълниха подиума

Верстапен с убедителен успех в Бахрейн, Перес и Сайнц допълниха подиума

3725
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели Гран при на Бахрейн. Пилотът на Ред Бул потегли от полпозишън и доминираше през цялата надпревара на пистата Сахир. По този начин Верстапен записа първа победа за сезона. Втори и трети в Бахрейн финишираха Серхио Перес (Ред Бул) и Карлос Сайнц (Ферари).

Чудесни бяха условията преди началото на първата надпревара за сезон 2024 в F1. Температурата на въздуха бе 18 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 23. Влажността беше около 50 %, а вероятността за валежи- 0 %. Слънцето над пистата в Бахрейн беше залязло и отстъпило мястото си на многобройните лампи.

Абсолютно всички пилоти решиха да потеглят с най-меките гуми на Пирели. Следователно стратегиите се очакваше да бъдат доста сходни.

Верстапен направи добър старт и защити първото място на спирането за първи завой. Втори беше Льоклер, следван от Ръсел, Перес, Сайнц, Алонсо, Норис, Пиастри, Хамилтън и Цунода. Малко зад топ 10 имаше контакт с участието на Нико Хюлкенберг (Хаас) и Ланс Строл (Астън Мартин). Германецът влезе в бокса за ново предно крило и твърди гуми на Пирели. Валтери Ботас (Заубер) също участва в инцидента и получи поражения по предното си крило

Верстапен поведе с аванс от 2 сек. след първите 3 тура от Гран при на Бахрейн. Пилотът на Ред Бул записа най-бързата обиколка- 1:37.173 мин. Зад него Ръсел изпревари Льоклер на спирането за четвърти завой. Двамата бяха преследвани от Перес. В същото време Норис се справи с Алонсо.

Верстапен продължаваше да увеличава аванса си на върха след първите 5 тура от Гран при на Бахрейн. Зад него се движеше групичка с участието на Ръсел, Льоклер, Перес и Сайнц. Пиастри на свой ред мина пред Алонсо в края на дългата старт-финална права.

10 тура след старта Верстапен продължи да води с аванс от около 7.5 сек. спрямо Ръсел. Третото място се държеше от Серхио Перес. Зад мексиканеца бяха Льоклер и Сайнц. Двамата пилоти на Ферари се движеха на малка разлика. Пети и шести бяха Норис и Пиастри. В челната десетка влизаха още Хамилтън, Алонсо и Цунода. Същевременно Сарджънт спря за кратко в зоната за сигурност, но се върна на трасето.

В 12-тата обиколка Льоклер и Ръсел направиха първите си спирания в бокса. Обиколка по-късно спряха Перес, Хамилтън, Пиастри и други пилоти. Верстапен продължаваше да води с аванс от поне 11 сек. спрямо Сайнц и Алонсо. Льоклер продължаваше да блокира предните си гуми.

В следващите турове Сайнц също направи питстоп. В същото време Верстапен водеше пред Алонсо и Албон. Тримата не бяха спирали в бокса. Зад тях Перес записа най-бързата обиколка, следван от Ръсел, Льоклер и Сайнц. Двамата пилоти на Ферари продължаваха да водят двубой.

Верстапен направи първия си питстоп в 18-тата обиколка. Трикратният световен шампион се върна необезпокоявано на първото място. Зад него се движеха Перес, Сайнц, Ръсел, Льоклер, Норис, Пиастри, Хамилтън, Алонсо и Жу. Двукратният световен шампион също спря по-късно с бокса, но не спечели много от това

Верстапен контролираше събитията 25 тура след старта на Гран при на Бахрейн. Пилотът на Ред Бул държеше и най-бързата обиколка. Втори на повече от 10 сек. се движеше Перес. Третото място беше заемано от Сайнц. Зад испанеца се намираха Ръсел, Льоклер, Норис, Пиастри, Хамилтън, Алонсо и Жу. В дъното на колоната се движеха Ботас, Гасли, Хюлкенберг и Сарджънт. Американецът вече беше затворен с обиколка. Албон на свой ред продължаваш да свиква с новия волан в своя болид.

Верстапен продължи да доминира след първите 30 тура от Гран при на Бахрейн. Втори на 15 сек. беше неговият съотборник. Зад Перес бяха Сайнц, Ръсел, Льоклер, Норис, Пиастри, Хамилтън, Алонсо и Цунода. Междувременно Строл и Жу направиха втори спирания в бокса. Ръсел също направи питстоп малко след това. Ботас обаче беше забавен заради проблем с гайките на една от своите гуми.

Льоклер направи нов пистоп в обиколка №35 и се върна на позиция зад Ръсел. Заедно с него спря и Пиастри. В следващия тур Сайнц също мина през бокса и се върна на третото място. В челото Верстапен и Перес контролираха събитията. Мексиканецът също направи спиране в бокса и се върна на пистата с меки гуми. Верстапен на свой ред също спря в бокса и се върна с меки гуми. Трикратният световен шампион вероятно ще опита да подобри рекорда на трасето, записан от Педро де ла Роса през 2005 г.

Алонсо направи второто си спиране в края на обиколка №42. Испанецът се върна точно зад челната десетка. Отпред Верстапен водеше с преднина от 15 сек. спрямо Перес. Мексиканецът имаше аванс от около 3 сек. пред Сайнц. Зад испанеца Льоклер и Ръсел водеха битка за четвъртото място. В зоната на точките се движеха още Норис, Хамилтън, Пиастри, Строл и Жу

10 тура преди финала Верстапен се доближаваше до първа победа за сезон 2024 в F1. Зад него бяха Перес и Сайнц. Льоклер притисна Ръсел и успя да го изпревари на правата между завой 10 и 11. Норис се движеше на самотно шесто място, следван от Хамилтън, Пиастри, Строл и Алонсо.

В последните обиколки най-оспорваната борба беше за позициите зад топ 10. Цунода получи съобщение да пропусне Рикиардо. Отговорът на японеца не беше много приятен, но в крайна сметка пусна пред себе си австралиеца. Същевременно Цунода беше затворен с обиколка от Верстапен. Нидерландецът водеше с повече от 20 сек. спрямо Перес.

Верстапен в крайна сметка записа нов рутинен успех в Бахрейн. Пилотът на Ред Бул контролираше събитията през днешния ден. До него на подиума се качиха Перес и Сайнц. Четвърти се класира Льоклер, следван от Ръсел, Норис, Хамилтън, Пиастри, Алонсо и Строл.