Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Денис съжалява за грешката в думите си за Алонсо

Денис съжалява за грешката в думите си за Алонсо

41
0
Рон Денис

Главният изпълнителен директор на Макларън Технолъджи Груп Рон Денис заяви, че съжалява за изявлението си на пистата Каталуния, че Фернандо Алонсо няма мозъчно сътресение след катастрофата му на 22 февруари.

Четири дни след инцидента, предизвикал толкова широк отзвук, Денис даде пресконференция в началото на последната предсезонна тестова сесия. Тогава той каза: „Фернандо дори няма сътресение на мозъка. Технически подобно нещо се вижда на скенер. Възможно е смяната на посоката да е била толкова бърза, че да е било нещо като „камшичен удар” за мозъка. Не е докоснал черепната кутия, няма охлузвания, няма кръвоизлив… Физически е в перфектна форма, няма никакви контузии.”

Вече в Мелбърн Денис се извини за това, че е коментирал неправилно състоянието на Алонсо: „Това не бе най-доброто ми представяне”, каза англичанинът по повод изявлението си от Каталуния. „Разбирам последвалото отношение на пресата заради неакуратността ми. Исках да съм открит и честен. Провалих се. Но целта ми е да се опитам да съм възможно най-честен в бъдеще.”

Денис обясни още, че „съществува разбираемо притеснение относно усложненията от второ мозъчно сътресение – ОК, Фернандо имаше мозъчно сътресение – в рамките на 21 дни след първия инцидент. Говорим за нещо, което е много трудно да се изрази с думи и със сигурност не е по силите ми да го сторя. Решението за връщането му в кокпита не е мое. Но доколкото знам, Фернандо ще е в Малайзия. Нямам причина да вярвам в обратното. Говорих с него по пътя насам. Той иска да се състезава. Надявам се, че ще го направи, но решението е негово, а не мое.”

Рейс директорът на ФИА Чарли Уайтинг каза от своя страна, че международната федерация работи заедно с Макларън по разследването катастрофата на Алонсо. „Медицинският ни департамент все още издирва всяка възможна информация. Продължаваме да водим дискусия с Макларън за техниката (колата). Хората ни разговарят с лекарите в болницата, където Фернандо бе закаран и всъщност това е всичко, което мога да кажа за момента”, допълни той.

Относно екипа на Макларън и очакванията за първия старт от тазгодишния шампионат, Рон Денис пък повтори, че отборът е наясно колко работа има и вече я върши. „Всичко е невероятно сложно. Не сме в позицията, в която искаме да бъдем, но ще стигнем до нея”, допълни Денис.