Начало Други Дейвидсън и Буеми с титлата в WEC

Дейвидсън и Буеми с титлата в WEC

53
0

Антъни Дейвидсън и Себастиен Буеми спечелиха титлата в световния шампионат за надпревари за издръжливост (WEC – World Endurance Championship) кръг преди края на първенството. Те финишираха едва 11-ти в състезанието 6 часа на Бахрейн, но преднината им е такава, че се поздравиха с титлата.

Другият екип на Тойота – Алекс Вурц, Стефан Саразен и Майк Конуей – взеха първа победа за сезона в Бахрейн, което бе пети успех на Тойота за състезателната година. Това е първи такъв триумф на японската компания в автомобилна дисциплина от 1994 г., когато Дидие Ориол стана пръв във WRC.

– Това е най-голямото постижение в кариерата ми, така че е наистина важно за мен – сподели Дейвидсън. – Никога преди не съм бил световен шампион и затова този успех означава толкова много. Всъщност все още не съм осъзнал какво е станало. Не се получи точно по начина, по който искахме да спечелим титлата, но не се оплаквам. Да си световен шампион в каквото и да е невероятно специално усещане, камо ли срещу толкова сериозни съперници като Ауди и Порше. Всички познават историята и успехите им при спортните автомобили. Затова за нас е невероятно да сме първи и е доказателство за качествата на отбора ни, създал най-бързата кола тази година.

Антъни допълни, че очакванията в началото на годината са били за по-добро представяне спрямо Ауди благодарение на новите правила:

– Не мислехме, че ще сме по-силни. Затова бе приятна изненада да открием в първите стартове, че сме с най-бързата кола. Не знаех какво да очакваме от Порше, но бяхме наясно, че ще стават все по-силни с напредване на сезона. Основният ни фокус бе Льо Ман – това е най-голямата надпревара през годината – преди да се замислим за шампионата. В момента, в който автомобилът с №8 се върна на писта, не мислех за друго, освен за първенството.

Буеми също сподели, че е много доволен и усещането да си световен шампион е страхотно.

– Да спечелиш първенство срещу Порше и Ауди е фантастично постижение – продължи той. – Титлата е за всички, за целия отбор, защото без хората на пистата, тези в Кьолн и в Хигашифуджи с Антъни нямаше да стигнем дотук. Това бе един от най-прекрасните дни в кариерата ми. Титлата остава с теб завинаги, никой не може да ти я отнеме. Очакванията по принцип зависят от това в каква позиция се намираш, какво е възможно. При нас те се повишиха, след като видяхме колко бърз е TS040 Hybrid. Ясно е колко разочаровани бяхме заради Льо Ман, тъй като не постигнахме онова, на което колата бе способна. Сега отборът има победи в 5 от 7 състезания. Най-трудното е винаги да извличаш максимума от автомобила.