Начало Рали Два наши екипажа ще стартират в ERC

Два наши екипажа ще стартират в ERC

41
0

Два български екипажа ще стартират в европейския рали шампионат през следващата година. Това са младите пилоти Даниел Попов с навигатор Дилян Попов и Григор Григоров с навигатор Даниел Миленков. И двата екипажа ще стартират с Peugeot 208 R2. Двата дуета сформират и новия национален младежки рали отбор, а мениджър на екипа ще бъде известният рали пилот Ясен Попов.

Днес двата екипажа бяха представени в столичния хотел „Метрополитън” от председателя на БФАС Владимир Илиев. И Даниел, и Григор са амбицирани да се борят за титлата в група Junior в първенството на Стария континент.

Владимир Илиев каза: „Отдавна мечтая за това да има български екипажи, което не се е случвало повече от 10 години. Затова сега за мен този проект е много вълнуващ. Така ще имаме възможност да се върнем сред най-силните рали екипажи в Европа и да върнем славата на българския автомобилен спорт. Сигурен съм, че Дани и Григор имат потенциала и таланта да се борят за титлата в група Junior.“

Сезонът в група Junior включва 6 ралита, от които се взимат четирите най-добри резултата, а състезанията са „Канарски острови” (4-6 май), на рали „Акрополис” (2-4 юни), „Ржежов” (3-5 август), „Барум” (25-27 август), „Рома Капитале” (15-17 септември) и „Лиепая” (6-8 октомври). От програмата на българите отпада първият старт, тъй като участието там излиза много скъпо. Програмата им ще започне от рали „Акрополис” в началото на юни.

Програмата на двата екипа – Даниел и Делян Попови, както и на Григор Григоров – Даниел Миленков включва също и участия в новата Балканска купа – ралитата Канакале в Турция, Белград в Сърбия, Сибиу в Румъния и Сливен у нас. Ще стартират и в националния рали шампионат през 2017 г., стига датите да не съвпадат с ралитата от ERC.

За 2017 година ФИА внесе сериозни промени в група Junior в европейския рали шампионат, като пилотите до 26 години, каращи коли версия R2, ще се борят за голямата награда от 100 000 евро, която ще ги качи по-горната група до 27 години, където ще карат автомобил версия R5.

Даниел Попов се върна на трасетата в средата на тази година с новия Peugeot 208 R2 и успя да постигне впечатляващи резултати в нашите ралита – първо място сред младежите на финала на рали „Сливен” и първо място в клас RC4 в рали „Стари столици”, където влезе и в Топ 3 в генералното класиране на финала. Григоров пък завърши сезона с втора поредна титла в марковия шампионат Hyundai Racing Trophy.

Автомобилът на Дани вече е готов, докато този на Григор ще се подготвя. Самият той няма търпение да седне зад волана, тъй като тепърва трябва да опознае колата. Според Дани Попов, автомобилът е много добър, стига да пилотът да знае особеностите му и да използва на максимум възможностите. Колата е много подходяща за млади пилоти каквито са и двамата – Даниел е на 24, а Гришата на 22 години. Обемът на двигателя е 1600 куб. см, с мощност 200 к.с., с 5-степенна секвенциална скоростна кутия. Теглото на колата е 1030 кг, а окачването е с амортисьори Ohlins.

В нашия шампионат може би ще има още два автомобила Peugeot 208 R2. Единият ще бъде каран от Мирослав Ангелов, а другия – от Игнат Исаев.