Начало Рали Дончев втори в рали Хърватска, води за евротрофея

Дончев втори в рали Хърватска, води за евротрофея

43
0

Екипажът на Глобул Рали Тим Кум Дончев и Петър Йорданов с  Форд Фиеста R5 станаха втори в рали Хърватска и са отново лидери в класирането на европейския рали трофей на ФИА.

Нашият екипаж зае второ място, на 37,1 сек. след словенците Турк и Кранч с Пежо 208. Трети в класирането са познатите ни от рали България чехи Страйф и Райноха със Субару Импреза STi. След успеха си в Хърватска, Крум добавя нови 120 т. в класирането и вече има 515 т., като той и Пепи водят на миналогодишните носители на купата и преки съперници в трофея тази година – украинците Олександър Салюк и Йевхен Червоненко с Форд Фиеста R5 със 108 т.

Състезанието за нашите бе доста тежко. След първите два етапа Дончев и Йорданов са втори, на 3 сек. от унгареца Пушкади с Шкода Фабия S2000.  Нашите обаче пукат предна лява гума. Това става на 2 км след старта на етапа Ушка 2 с дължина 15 км. Губят повече от 5 минути, защото сменяват гумата в отсечката и се смъкват до 6-о място в класирането. От Рок Турк пък Дончев изостава 4:41.6 мин., което е невъзможно да се избие. Така словенецът яростно защитава лидерството си до края на ралито. Дончев обаче започва атака и печели пет поредни скоростни отсечки, като излеза на 3-о място. След 8-ата отсечка словенецът води с 3:04.2, а в 9-ата Крем вече е втори с изоставане от 2:41.4 мин. В същото време пък чехът Войтех Страйф натиска Дончев и Йорданотв, та дано да сгрешат. Стратегията му не проработва и нашият екипаж финишира втори.