Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали: Не е вярно, че Алонсо е имал трудни взаимоотношения с мен...

Доменикали: Не е вярно, че Алонсо е имал трудни взаимоотношения с мен или Ферари

32
0
Стефано Доменикали
Стефано Доменикали, снимка Ферари

Стефано Доменикали заяви, че Фернандо Алонсо не е имал трудни взаимоотношения с него или отбора на Ферари.

Той направи това в разговор с журналиста Лео Турини по време на първата си публична изява – събиране по случай деня на обединението на областта Емилия, откакто напусна Скудерията през април.

– Пилотът, с когото имах най-добри отношения, със сигурност бе Михаел Шумахер. Той бе изумителен, защото приносът му за отбора не се ограничаваше в изключителния му талант зад волана. Михаел притежаваше способността не само да укроти неспокойството, когато нещата не вървяха. Вътре в екипа бе в състояние да е жесток, дори безмилостен. Но винаги пръв защитаваше отбора. Не е истина, че Алонсо е имал трудни взаимоотношения с мен или тима. Фернандо е чудесен човек и го казвам искрено. В сравнение с Шумахер със сигурност е по-склонен да говори. Думите му понякога не се разбират правилно. Но никога не е бил негативен съм отбора, Ферари. Той нямаше късмет, ние също. Платихме за грешките си. [Кими] Райконен е много различен от Фернандо, но намирам това за очарователно. Гордея се, че го върнах в Маранело. Съжалявам, че не дадохме на него и Фернандо колата, която заслужават, но причините за това не искам да посочвам. Не и сега, не би било честно.

Официално Доменикали подаде оставка, неофициално – го накараха да напусне в търсенето на отговорен за поредния труден старт на сезон от страна на Скудерията.

– Поех вината за провала – каза Доменикали. – Нещата не се получиха така, както очаквах. И няма никакъв смисъл сега да разсъждавам сега по въпроса. Ясно е, че имам собствени идеи. Може би един ден ще намеря приятел, с когото да ги съберем в малка книга. Но не преследвам полемика. Случи се, не било писано, съжалявам. Толкова. За Ферари мога само да кажа – скромно, от любов към отбора и като самокритика, че би било добре да се възстанови спокойствието там. Видяхме как другаде в подобна атмосфера умните хора получават възможност да демонстрират таланта си. И нали споменах, че това е и самокритика.

Италианецът каза още, че продължава да гледа състезанията и съвсем не смята, че спортът е в криза. Според него има проблем във връзката с най-младите поколения:

– И аз имам деца, всичко се е променило. В наши трудни е трудно младеж под 20 години да се залепи за телевизора или компютъра да гледа състезание, което трае почти два часа. Смятам, че е необходимо спортът да еволюира около новите форми на комуникация без да отрича историята си. сложно е, но решение може да се намери.

Доменикали коментира и ситуацията в Мерцедес с уточнението, че той я наблюдава единствено отстрани, като зрител. Според него Даниел Рикиардо едва ли ще се окаже претендент за титлата този сезон, Люис Хамилтън трябва да внимава със самоопределянето си като „пренебрегнатата част от семейството”, а Нико Розберг ще бъде подложен на огромно напрежение от Монца нататък заради станалото на Спа.

– Моята логика е ясна: интересите на отбора са преди всичко, винаги. Има много начини за справяне със ставащото на пистата. Винаги съм се старал да изясня нещата предварително. През 2010 г. бяха написани ужасни неща, след като [Фелипе] Маса получи нареждане в Германия, но в събота вечерта бе определена една йерархия и това съвсем не бе евтин трик в последния момент. Ето защо – може би е странно, но харесвах Ървайн. Еди бе номер 2, знаеше го и се държеше като такъв. През 1999 г. имаше възможност да стане шампиона и е абсурдно да се твърди, че Ферари избраха варианта да изтърват този шанс. Истината е, че Сузука бе решаващото състезание. Ако Ървайн там бе на върха на възможностите си, които никак не са малки, щеше да отнесе короната. Но за първи и мисля, единствен път в кариерата си, той се поддаде на напрежението, не спа в събота вечер и в стаята му нямаше жени! – разказа Стефано.

Доменикали допълни, че през есента със сигурност ще започне работа, въпреки че в месеците, откакто напусна Маранело, му помогнали да преоткрие лекотата в битието. Той няма да присъства този уикенд на Монца, въпреки че е получил покана да отиде за Гран при на Италия.

– Дали ми липсва Формула 1. Да, малко, неизбежно е. Дали можех да свърша повече на предишния си пост? Определено, но дадох всичко от себе си. Съжаления? Имам някои – завършва Доменикали.