Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Д-р Марко отрече да води борба за власт с Хорнер: Аз решавам...

Д-р Марко отрече да води борба за власт с Хорнер: Аз решавам кога и как ще спра да работя, а не г-н Хорнер

1919
0
Хелмут Марко, Кристиан Хорнер
Хелмут Марко и Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Д-р Хелмут Марко коментира слуховете относно бъдещето си в Ред Бул. Австриецът категорично опроверга теориите, че той и Кристиан Хорнер се борят за това кой да има пълната власт над отбора от Милтън Кийнс. Марко добави, че „той сам решава кога и как ще спре да работи, а не г-н Хорнер“.

В края на миналата седмица няколко източника излязоха с интересна информация. Те твърдят, че е възникнало сериозно напрежение между д-р Марко и Хорнер. Предполага се, че британският мениджър иска да се отърве от 80-годишния австриец. По този начин Хорнер ще разшири още влиянието си върху отборите на Ред Бул и Алфа Таури

Марко е действащ директор в тима от Милтън Кийнс, но се води съветник и заплатата му минава през компанията Ред Бул. Бившият пилот от F1 се ползваше с абсолютното доверие на съоснователя на компанията за енергийни напитки Дитрих Матешиц. Смята се, че Марко е започнал да губи влиянието си след смъртта на Матешиц. Австрийският милиардер почина на 78-годишна възраст преди близо година.

Според информацията, Хорнер успял да спечели много сериозни позиции през последната година. Именно британецът е бил с основна заслуга за привличането на бившия главен секретар на ФИА Петер Байер. Австриецът вече е в ролята на главен изпълнителен директор на Алфа Таури. В същото време Лоран Мекис ще наследи Франц Тост на поста директор на тима през следващата година.

Очаква се цялата история щяла да достигне кулминацията си на среща на борда на Ред Бул, която ще се проведе тази седмица. На нея трябва да бъде обсъдено бъдещето на Марко. Австриецът неколкократно бе казвал, че не иска да се пенсионира, макар че вече е на преклонна възраст. Марко също така опроверга слуховете, че може да бъде освободен от Ред Бул и бе категоричен, че Хорнер не решава кога той ще спре да работи.

„Нямам представа“, отговори Марко, попитан откъде идват тези слухове.  „Тази седмица няма никаква среща на върха, докато аз имам договор до края на следващата година. Аз решавам кога и как ще спра да работя, а не г-н Хорнер.“

„Заради новото структуриране [на ръководните постове в Ред Бул след смъртта на Дитрих Матешиц] всичко е различно. Някои хора се опитват да предефинират правомощията си“, добави австриецът.

Марко също така опроверга информацията, че Перес ще загуби мястото си в Ред Бул, ако не финишира втори в крайното класиране за сезон 2023

„Всичко това са само спекулации, както и за Перес. Няма ултиматум към него“, обясни Марко. „Печелим твърде много – случват се невероятни неща и представянето на Макс Верстапен трябва да се оценява повече – то е изключително.“

„Много е успокояващо, че все още има нещо като лоялност и признателност. Още от първия ни разговор, когато Макс беше на 15 години, съществува специална връзка между нас. Сега очаквам с нетърпение Остин, където се надявам да отпразнуваме 50-ата му победа в Гран при“, добави д-р Хелмут Марко.