Начало Рали Де Вилер съжалява за загубеното време

Де Вилер съжалява за загубеното време

31
0

Жиниел де Вилер горко съжаляваше за загубеното заради грешка в навигацията време, което го отдалечи на почти 24 минути от Насър ал-Атия в класирането на рали Дакар.

Южноафриканецът, който победи в най-тежката надпревара за издръжливост през 2009 г. и бе втори през 2011 г., е сред най-бързите пилоти и имаше амбицията да се бори за успех и тази година. След пропуска в деветия етап обаче Де Вилер на практика се предаде.

– Направихме ужасна, ужасна грешка. Това очевидно ни струва коства състезанието. Сега сме убедени, че можем единствено да се борим за подиум, но реално надпреварата ни приключи. На Дакар понякога се случва така и не можеш да направиш нищо. В един момент имахме сериозен проблем да си намерим посоката. Беше ясно, че сме встрани от трасето, вятърът духаше отзад, имаше много прахоляк. Въртяхме се в кръг. Изкарахме… Не знам колко време изкарахме там, но имах чувството, че е цяла вечност. Не е невъзможно Насър да сбърка, но при настоящия му аванс може да кара наистина спокойно. Грешката си беше наша и плащаме цената за нея. Никак не е приятно постоянно да се бориш за второ място. Всъщност е много, много разочароващо – обясни той.

Лидерът в подреждането Ал-Атия определи деветата отсечка като „най-трудната в Дакар досега”. На финала на дистанцията той заяви, че е щастлив от преодоляването на етапа и продължи:

– Основното бе да сме спокойни и внимателни, тъй като пътят не се виждаше заради вятър и прахоляк. Огромни благодарности на навигатора ми Матийо Бомел – той бе перфектен. Надявам се заедно да сме свършили достатъчно добра работа, за да се доближим до победата в Дакар.

До края на надпреварата остават четири дни (2796 км). Ралито приключва в Буенос Айрес на 17 януари.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.