Начало Рали Да опазиш колата е най-голямото предизвикателство на Акрополис според пилотите на М-Спорт

Да опазиш колата е най-голямото предизвикателство на Акрополис според пилотите на М-Спорт

65
0
Тиери Нювил

Много високи температури и изключително труден маршрут – рали Акрополис е изпитание за екипажите в световния рали шампионат. Тимът на М-Спорт е наясно с предизвикателството на надпреварата и е готов за екстремните условия, които ще трябва да преодолеят пилоти и коли в края на седмицата.

Отборът ще разчита отново на Мадс Остберг (четвърти в миналогодишното издание на надпреварата). Норвежецът се появи наскоро по телевизията в родината си заедно със сънародника си Андреас Микелсен. Двамата бяха в отбор и се състезаваха срещу ски-легендите Киетил Андре Аамод и Ласе Кюс.

Основната ни цел е да завършим ралито без да се налага да се връщаме в състезанието по Рали 2! Това определено е една от най-трудните надпревари в календара, но със сигурност ще се постараем да постигнем нещо хубаво. Винаги има риск камъни да попаднат на трасето, сложин участъци за справяне. Ключът е да се грижиш за автомобила. Износването на гумите също е фактор и това ще трябва да обмислим внимателно по време на уикенда. Има и нощни етапи. Организаторите ще направят каквото могат, но ако излезе вятър, прахолякът може да се окаже сериозен проблем. Най-голямото предизвикателство е да стигнеш до края с цяла кола – коментира Остберг.

Евгени Новиков има хубави спомени от Акрополис. През 2009 г. точно там той стана най-младият пилот, печелил отсечка във WRC.

Харесвам това рали и имам чудесни спомени от предишни години – особено от 2009-та, когато взех първа етапна победа във WRC. Ключът за състезанието ще е да се пазим. Надявам се прахът да не ни създава грижи като в минали ралита, но наистина нямам търпение да седна зад волана и да карам в Акрополис – сподели руснакът.

Насър Ал-Атия е набрал скорост от победата си в рали Йордания в шампионата на Близкия изток. Той също пази добри спомени от гръцкото рали и сподели, че когато вземеш добър резултат там, си наясно, че си карал както трябва:

– Постигнахме трета победа в близкоизточния шампионат и увереността ни е на много високо ниво. Целта ни ще е същата като в надпреварите досега – да се забавляваме и да вземем максимума от състезанието.

На силен резултат се надява и Тиери Нювил след шестото си място на Акрополис миналия сезон.

Някои отсечки в събота ще са особено трудни, но като цяло етапите ще са малко по-гладки от предишни години – заяви белгиецът. – Ще имаме същия подход като в останалите състезания – ще караме внимателно и ще пазим автомобила. Чувствам, че сме направили прогрес. И макар че няма да караме с пълния си потенциал, все пак би трябвало да имаме прилично темпо.