Начало Дакар Дачия влиза в рали Дакар през 2025 г. заедно с Льоб и...

Дачия влиза в рали Дакар през 2025 г. заедно с Льоб и Гутиерес

742
0
Дачия, Себастиен Льоб и Кристина Гутиерес
снимка, Дачия

Дачия обяви влизането си в рали Дакар през 2025 г. Румънският производител се присъединява към световния рали рейд шампионат на ФИА (W2RC), в който влиза и легендарната офроуд надпревара. Дачия също така обяви привличането на Себастиен Льоб и Кристина Гутиерес.

Дачия потвърди, че ще се състезава в W2RC от 2025 г. Това включва и участие в рали Дакар – върховното изпитание за издръжливост и здравина. Тази надпревара е едно необикновено човешко приключение, събира повече от 60 националности и 500 приключенци вече повече от 40 години

Дакар е перфектна илюстрация на баланса между „рационалното“ и „емоционалното“, който е в основата на ДНК-то на Дачия. Рали-рейдът е човешко и спортно приключение, което ясно съответства на териториите на марката Дачия. Това е здраво приключение на открито зад волана на прототип със задвижване на четирите колела, разработен да се справя с най-екстремните условия. Това е и екологично интелигентно приключение- състезателният автомобил на Дачия ще работи със синтетично гориво. Така се започва едно готино приключение с амбициозна цел, която не оставя място за излишни неща.

Рали Дакар ще бъде полигон и лаборатория за идеи за марката от групата на Рено. Това ще бъде и възможност за тестване и изпробване на нови интелигентни решения по отношение на функционалността на открито, но също и по отношение на избора на енергия. Преди да поемат предизвикателството на сезон 2025, прототипите на Дачия ще бъдат изпробвани в рали Мароко 2024.

„Дачия и Дакар са идеално съчетание! Това е не само тест за истинската здравина на марката, но и доказателство за нашия ангажимент към нисковъглеродната мобилност. Много се вълнуваме, че ще участваме в Дакар с технологията за синтетично гориво. Очаква Дачия, заедно с най-добрия отбор и пилоти в играта, да са сериозни претенденти за ралито“, сподели главният изпълнителен директор на марката Дени ле Вот.

Дачия ще подходи към този вълнуващ проект, като разчита на уменията на Рено Груп и на Продрайв. Британската група за моторни спортове и инженеринг има световноизвестен опит в разработването на прототипи за рали състезания.

В продължение на почти 40 години, Продрайв е един от основните играчи в моторните спортове в световен мащаб. Компанията помага на марките да спечелят множество международни шампионати

Продрайв участва в рали Дакар и рали рейд състезанията от 2020 г. Екипът взе участие в последните три издания на рали Дакар автомобили, проектирани и управлявани от собствените им екипи. Продрайв записа втори места в последните две издания на надпреварата благодарение на Льоб. Френският ветеран кара за екипа на Бахрейн Рейд Екстрийм в W2RC и вече е част от бъдещия тим на Дачия. Льоб призна, че все още не се е отказал от мечтата си да се спечели рали Дакар.

„Много съм щастлив от тази новина. Дакар сега е основната ми цел- правил съм го шест или седем пъти и няколко пъти съм се качвал на подиума, но никога на първо място. Надявам се да се боря за победа и с подкрепата на Дачия. Това е истински проект от автомобилен производител, което  е отлична новина за мен. Сигурен съм, че ще направим хубави неща заедно“, сподели Льоб.

Заедно с Льоб е и Кристина Гутиерес. Испанската състезателка спечели титлата в Extreme Е именно с Льоб през миналата година. Гутиерес има опит в рали рейд състезанията и по-специално Дакар.

„Аз съм в моторните спортове от 14 години. Въпреки това следващите няколко години са много специални за мен, защото ще се присъединя към Дачия, което е сбъдната мечта. Искам да благодаря на всички, които са били с мен. Сигурна съм, че ще работя, за да постигна най-добрите резултати и спомени за марката и се надявам да се наслаждавате заедно с мен“, каза Гутиерес.

Дачия става поредният производител, който влиза в W2RC. В шампионата вече участват Тойота, Ауди и Мини X-Raid. Очакванията са в бъдеще да се включи поне още една сериозна марка.