Начало Дакар Дакар 2021: Ал Раджи взе седмия етап, авансът на Петерхансел е почти...

Дакар 2021: Ал Раджи взе седмия етап, авансът на Петерхансел е почти 8 минути

691
0
Стефан Петерхансел
Стефан Петерхансел; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Язид ал Раджи спечели осмия етап от тазгодишното издание на рали Дакар, докато авансът на Стефан Петерхансел в генералното класиране достигна почти 8 минути – 7:53 мин.

Успехът е пръв за тази надпревара за пилота на Овърдрайв Рейсинг. Той бе само 48 секунди по-бърз от Петерхансел, който води в по-голямата част от дистанцията от малко над 450 км. Французинът загуби близо пет минути към края на етапа, но все пак увеличи с малко преднината си в общото подреждане. Трети завърши съотборникът му в X-Raid Mini Карлос Сайнц.

„В последните 40 км ударихме камък и си потрошихме джантата“, обясни Петерхансел

„След това имахме известни проблеми със смяната на гумата. Жалко, тъй като стартирахме много добре в отсечката. Но това е Дакар.“

Сайнц спука гума и неколкократно излизаше от трасето. Той обаче заяви, че това се случва понякога, когато си пръв в дистанцията и не бе особено недоволен. Двукратният световен рали шампион е трети в генералното подреждане – на малко над 30 минути зад Насър ал Атия. Състезателят на Тойота завърши неделната отсечка на четвърта позиция.

При моторите Рики Брабек взе етапа пред Хосе Игнасио Корнехо (и двамата с Хонда) и Скайлър Хауес (KTM). Корнехо води в генералното класиране с 1 секунда (!) аванс пред Тоби Прайс (KTM). Сам Съндърланд (KTM) е трети, на 2:11 мин.

Организаторите и голяма част от екипажите изразиха съболезнования по повод кончината на Юбер Ориол. Известният като „Африканеца“ французин е победител в рали Дакар от 1981, 1983 (с мотоциклети през тези две години) и 1992 г. (с автомобил). От 1995 до 2003 г. е директор на надпреварата. Той почина на 68 години.