Начало Дакар Дакар 2021: Петерхансел все по-близо до 14-ти рекорден успех

Дакар 2021: Петерхансел все по-близо до 14-ти рекорден успех

509
0
Стефан Петерхансел
Стефан Петерхансел; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Стефан Петерхансел е все по-близо до 14-ти, рекорден успех в кариерата си в рали Дакар. След 10-ти етап и при оставащи само две отсечки от надпреварата той води със 17:01 мин в генералното класиране пред Насър ал Атия. Трети, на повече от час, е Карлос Сайнц.

Петерхансел финишира трети в десетата отсечка на тазгодишното издание на рали Дакар. Дистанцията бе спечелена от Язид ал Раджи, а втори бе Ал Атия. Това бе втори етапен успех за пилота на Овърдрайв Рейсинг. Французинът пък загуби само 49 секунди спрямо прекия си съперник за победата.

„Всъщност очаквахме лесна отсечка“, сподели Петерхансел

„Не беше дълга, нямаше много камъни, но навигацията се оказа доста трудна. Имахме чувството, че организаторите се опитват да насочат състезателите в грешна посока.“

При моторите Кевин Бенавидес оглави генералното класиране, след като Хосе Игнасио Корнехо катастрофира и по-късно се оттегли от надпреварата. Чилиецът е второто голямо име, напуснало състезанието в Дакар при двуколесните, след като вчера Тоби Прайс отпадна след сериозен удар и счупена ключица.

Корнехо падна на 90 км преди финала на десетата отсечка. Той успя да се върне на маршрута и да завърши дистанцията. След това обаче не се чувстваше добре и препоръката на лекаря след медицинския преглед бе да спре състезанието.

Рики Брабек спечели отсечката и е само на 51 секунди зад Бенавидес в общото подреждане.

При камионите Мартин Мачик взе победа във втора поредна отсечка. Втори и трети в дистанцията завършиха Дмитри Сотников и Айрат Мардеев. Чехът обаче е далеч назад в генералното класиране – пети, на над час и 45 минути зад лидера Сотников. Пилотът на Камаз е следван от съекипниците си Антон Шибалов (на 47:22 мин) и Мардеев (на 1:14:41 ч).