Начало Дакар Дакар 2021 в цифри и рекорди

Дакар 2021 в цифри и рекорди

2058
0

Рали Дакар 2021 приключи с победа на Стефан Петерхансел. Състезанието и тази година бе изпъстрено с драми под безмилостното слънце в пустинята на Саудитска Арабия. Някои от най-интересните моменти се изразяват в цифри.

Победата на Петерхансел в Дакар е рекордна14-та за легендарния французин

Той поведе от втората отсечка и след финала в петък вече има 8 успеха с автомобил и 6 с мотор. С това Петерхансел вече е едноличен рекордьор с най-много триумфа в една категория. Допреди тазгодишната победа той делеше това постижение с Владимир Чагин, който има 7 с Камаз при камионите.

Насър ал Атия пък финишира втори в Дакар 2021, но и той записа рекорд. Катарският пилот е единственият състезател историята на прочутата надпревара за издръжливост, който е спечелил поне 1 отсечка в 14 последователни издания на ралито.

За 2021 г. в Дакар имаше нова категория – на леки всъдеходни машини. В нея испанката Кристина Гутиерес спечели отсечка и стана първата жена с етапен успех в ралито от 2005 г., когато това постига Юта Клайншмид. Гутиерес ще кара заедно със Себастиен Льоб в отбора на Люис Хамилтън в новия шампионат за електрически автомобили Extreme E. Съотборникът й в Дакар Сет Кинтеро пък отбеляза друго постижение. Той спечели шести етап от състезанието и стана най-младият пилот с такова постижение – на 18 години и 118 дни. Американецът взе и още една отсечка (11-ата).

При камионите най-лошото класиране в състезателна дистанция на Дмитри Сотников бе четвърто място в 11-ия ден от надпреварата. Руснакът бе в топ 3 на всяка една от останалите отсечки. Точно това постоянство му даде предимство и първа победа в категорията. Той е седмият пилот на Камаз, спечелил успех за марката, която има вече 18 победи в Дакар.

Топ 3 в генералното класиране допълниха Антон Шибалов и Айрат Мардеев. Този успех е пети пореден за Камаз – постижение, което екипът за последно имаше от 2002 до 2006 г.

310 превозни средства застанаха на старт за Дакар 2021 в началото на януари

108 от тях бяха мотори, 68 автомобила, 58 всъдехода, 42 камиона, 26 класически автомобила и 21 ATV-та. До почивния ден 68 от машините бяха отпаднали. Цялата дистанция от 7646 км – 4767 от тях състезателни отсечки – достигнаха 206.