Начало Рали Дакар: Етапни победа за Рома и Кома

Дакар: Етапни победа за Рома и Кома

39
0
КФН,Марк Кома

Нани Рома (Мини X-Raid) спечели осмия етап от рали Дакар 2012, побеждавайки Роби Гордън само с 5 секунди. Американецът, който управлява Хамър, обаче стопи пет минути и половина от аванса на лидера във временното генерално класиране Стефан Петерханзел (в момента той е начело със 7:36 мин преднина спрямо Гордън) след 477-те километра между Чопиапо и Антофагаста.

Роби даде всичко от себе си, за да спечели първи успех в тазгодишното издание на Дакар, като за малко това изглеждаше възможно преди да се види разликата на финала. А пет секунди бяха изключително малък аванс, но достатъчен за Рома.

Насер ал Атиа отново нямаше никакъв късмет – и във вчерашния ден той имаше куп проблеми със своя Хамър. Катарецът бе принуден да спира няколко пъти с различни грижи, но все пак довърши отсечката, но е далеч назад в подреждането.

Вчерашният ден бе драматичен в категорията на мотоциклетите. При тях убийствено гъста кал направи етапа изключително труден за някои от пилотите. Лидерът до снощи Марк Кома попадна в една такава клопка, а това му коства победата за деня (той изтърва 20-ти успех в отсечка от Дакар) и се прости с първото място в генералното подреждане. Начело излезе Сирил Депре. Авансът на французина обаче е под минута и половина, а това обещава вълнуваща битка до финала.

Кома потегли пръв по трасето и скоро допусна малка грешка навигацията. След 11-тия километър обаче нещата се промениха – каталунецът продължи нормално, докато Депре се озова в истинско кално блато. Заедно с Пауло Гонсалвес те изкараха повече от 10 минути в опити да се измъкнат от клопката, а пътят на Кома към успеха за деня бе открит. Марк натисна здраво и единствено предпазливостта му и желанието да не строши собствения си мотор го накараха да намали темпото. Втори и трети в етапа останаха португалците Рубен Фариа и Елдер Родригес.

След финала на състезателния ден пък официалните лица разгледаха ситуацията с калта и затъването в нея. Маршрутът бе променен по-рано, след като седма машина попадна в капана, а директорите на състезанието решиха да извадят загубеното време от Кома, Депре, Гонсалвес и т.н. от крайните им резултати.