Начало Рали Дакар: Гордън не се предава и взе 12-ти етап

Дакар: Гордън не се предава и взе 12-ти етап

38
0
Стефан Петерханзел

Роби Гордън не се предава и за миг – американецът спечели 12-ти етап от рали Дакар 2012. Лидерът в генералното подреждане Стефан Петерханзел едва не изпусна водачеството си, след като затъна в дюните, но в крайна сметка се измъкна от там.

Пилотът на Хамър пък като че ли реши, че вече няма какво да губи (в предишния ден загуби близо два часа с технически проблеми и кара под заплахата от дисквалификация заради нередности в автомобила му) и се впусна в истински рейд. Роби атакува от старта до финала и съответно бе най-бърз на финала. Той буквално съсече конкуренцията – вторият в етапа, руснакът Леонид Новицки, завърши на цели 15:18 мин, а трети на цели 22:06 остана Жиниел де Вилиер.

Междувременно Петерханзел и съотборникът му Нани Рома имаха грижи с пясъка. Стефан заяви, че е натискал повече в продължение на петдесетина километра от етапа, отколкото в цялото рали досега. Той все пак продължава да води с аванс от около 20 минути пред Рома.

При мотоциклетите Марк Кома взе тази отсечка, спечелвайки 3:57 мин спрямо Сирил Депре и се върна начело в общото подреждане! Двубоят между двамата е изключително оспорван и очевидно битката ще се реши в самия край. Французинът рискува всичко вчера, за да не пусне каталунеца напред, но постигна прилично темпо и движение едва в края на етапа.

Петър Ценков завърши десети в 12-ти етап и 11-ти в генералното класиране, но отново имаше проблеми с АТВ-то си. Той обясни, че се е разминал сам с един ремонт на горивната система. До финала остават два дни и пилотът ще се постарае да стигне до там.