Начало Рали Дакар: Гордън пръв в 9-ти етап, Петерханзел запазва лидерството си

Дакар: Гордън пръв в 9-ти етап, Петерханзел запазва лидерството си

44
0
Дакар,КФН,Сирил Депре

С победа на Роби Гордън (Хамър) приключи девети етап от тазгодишното издание на рали Дакар. Стефан Петерханзел (Мини) финишира зад американеца и защити лидерството си във временното генерално класиране. Трети в отсечката остана Нани Рома, също с Мини. След него се нареди Кщищоф Холовчиц, следван от португалеца Рикардо дос Сантош.

Етапът бе разделен на две части и общо възлизаше на близо 500 състезателни километра. Организаторите на няколко пъти правеха промени заради проблеми по трасето като строежи и силен дъжд. Допълнително изпитание бяха множеството камъни и скали, но Петерханзел заяви, че управлението е било истинско удоволствие и е изисквало сериозни технически умения. Французинът спука гума в течение на деня, но загубата не се отрази фатално на аванса му в общото подреждане.

Видях камъка в последния момент преди да го ударя. Надявах се всичко да е наред, но части от секундата по-късно се чу гръм – обясни той.

Гордън успя да задмине победителя от предишния етап Рома още в началото на деня. След това испанецът имаше грижи с прахоляка от Хамър-а и бе категоричен, че това му е струвало загуба на време.

Само 20 км преди финала пък Холовчиц и навигаторът му Фортин претърпяха инцидент. Екипажът обърка завой, но зрители го върнаха в правилната посока, след което Мини-то се удари и се обърна на покрив. И колата, и хората се отърваха невредими, като единствените видими последици бяха счупено странично огледало и драскотина на предното стъкло. Холовчиц благодари на публиката, както и на спрелия да му помогне мотоциклетист, за оказаното съдействие, заключавайки философски, че това се случва, когато натиснеш прекалено много.

Миналогодишният победител в Дакар Насер ал Атия отпадна. Катарецът се бореше с много проблеми от началото на състезанието, докато вчера поредните грижи с алтернатора и двигателя го принудиха да спре.

При моторите пръв за деня бе португалецът Родригес с Ямаха, следван от лидера в генералното класиране Сирил Депре. Французинът си върна водачеството и увеличи малко преднината си пред Марк Кома – на почти 2 минути и половина.

Много съм доволен от деня си, след като ми бе особено трудно да се настроя отново за победа – сподели Депре. – Борим се за всяка секунда и минута. Като на всеки състезател и на мен не ми се иска да изстискам последните си сили, но съм готов да го сторя.