Начало Рали Дакар: Кома подгони Депре

Дакар: Кома подгони Депре

30
0
Дакар,КФН,Марк Кома

И в четъртия етап от надпреварата при моторите се разрази битка между състезателите на КТМ Марк Кома и Сирил Депре. Заради грешката си в навигацията от предишния ден Кома стартира деня шести и използва перфектно тази възможност да подгони лидера Депре. Испанецът задаваше темпото през целия ден и успя да спечели етапа. Сирил Депре от своя страна пък завърши с две минути изоставане, но продължава да води в генералното класиране с 8 минути пред Кома.

За мотористите деня отново започна много рано. Още в 5:30 стартираха първите състезатели от Сан Хуан към Чилесито. Първо трябваше да бъде премината свързваща отсечка с дължина 270 км. В последстие пък започна дългия 326 км състезателен етап. Започна изкачването на Андите, като надморската височина достигна до 3500 м. Състезателите трябваше да преминат през песъчливи и каменисти пътища, с многобройни преминавания на реки и каньони, където навигацията бе от голяма важност.

След втората контролна точка Кома поведе, като по петите му бяха Франсиско Лопес (Априля), Хелдер Родригес (Ямаха) и Сирил Депре (КТМ). Кома трябваше да наваксва изоставане от десет минути след объркването си в третия етап. Същата грешка пък днес допусна Паоло Гонсалвес, който на 99-ия километър пое в западна посока, вместо в североизточна. Когато забеляза грешката си вече бе загубил ценни минути.

След третата контролна точка последва бърз участък, в който Кома отново бе най-бърз, но Депре започна да го настига. В крайна сметка испанецът обаче отново атакува след петата контролна точка и успя да спечели аванс от близо 4 минути. Останалите преследвачи бяха на повече от 6 минути зад него.

В крайна сметка испанецът изпревари всичките си колеги, като пред него остана само Депре. Французинът успя да намали отново преднината на своя конкурент до две минути и така остана начело в генералното класиране. Кома пък спечели втора етапна победа през тази година и остава втори на разстояние от 8 минути зад водача.

„Бе трудно да се поддържа високо темпо заради високите температури и спецификата на трасето“, обясни Депре след финала. „Беше ми ясно, че заради задната си стартова позиция Марк ще успее да навакса известно време, но като цяло съм доволен от днешния ден. Отделих много внимание на навигацията, за да не направя грешка. Затова и загубих известно време. Това че завърших етапа на две минути зад него не е голям проблем.“

„Днес етапа бе доста труден, като в началото бе бърз участък, а в последствие трябваше да се разчита на добра навигация“, заяви от своя страна Кома. „Помъчих се да наложа високо темпо още от началото, но бе трудно. Успях да изпреваря няколко човека и да скъся малко от изоставането си спрямо Сирил. Все още има още доста етапи и ще продължа да се боря всеки ден.“

Двамата пилоти на КТМ определено бяха над всички останали. Франс Верховен със своето Sherco завърши етапа с изоставане от повече от 8 минути. На четвърто и пето място пък следваха португалците Родригес и Гонсалвес. В генералното класиране пък зад Депре и Кома настъпиха размествания, като Давид Кастеу се свлече от трето на пето място. Сега трети е Родригес, следван от Франсиско Лопес.

Днес състезанието продължава от Чилесито в посока Фиамбала. След свързващия етап от 152 км, състезателите ще трябва да направят 265 състезателни километра.

Резултатите от четвъртия етап (топ 10):

01. Марк Кома (KTM) 4:16:43 часа
02. Сирил Депре (KTM) +2:02 минути
03. Франс Верховен (Sherco) +8:26
04. Хелдер Родригес (Yamaha) +9:01
05. Паоло Гонсалвес (Husqvarna) +11:18
06. Хуан Педреро Гарсия (KTM) +11:20
07. Ален Дукло (Aprilia) +13:20
08. Стефан Свитко (KTM) +13:42
09. Франсиско Лопес (Aprilia) +14:15
10. Давид Кастеу (Yamaha) +15:23

Генерално класиране след 4 от 14 етапа (топ 10):

01. Сирил Депре (KTM) 11:50:27 часа
02. Марк Кома (KTM) +8:10 минути
03. Хелдер Родригес (Yamaha) +26:48
04. Франсиско Лопес (Aprilia) +29:50
05. Давид Кастеу (Yamaha) +30:37
06. Паоло Гонсалвес (Husqvarna) +35:16
07. Франс Верховен (Sherco) +37:48
08. Хуан Педреро Гарсия (KTM) +38:19
09. Хорди Виладомс (KTM) +44:00
10. Жерар Гюел (KTM) +44:24