Начало Рали Дакар: Нани Рома печели 10-ти етап

Дакар: Нани Рома печели 10-ти етап

36
0
Нани Рома

Още една етапна победа – трета за 2012 г. – взе Нани Рома в десетата състезателна отсечка на рали Дакар. Втори остана лидерът в генералното подреждане Стефан Петерханзел, а каталунецът се възползва от грешка на Роби Гордън и техническите грижи на Кщищоф Холовчиц, за да се нареди втори във временното общо подреждане.

Десети етап в голямата си част бе двубой между Гордън и Петерханзел, които няколко пъти си разменяха най-добри постижения в отделните части на трасето. На финала обаче Рома се оказа и пред двамата. След като Роби загуби повече от 14 минути, а сервото на Холовчиц се строши на 50-тия километър и го прати далеч назад, то испанецът зае втората позиция зад Петерханзел, на 19:05 минути от него.

Междувременно Роби Гордън продължава в надпреварата, докато директорите й решат дали да го дисквалифицират. Била открита нередност в системата за налягане в гумите, но пилотът обжалва първоначалното решение да бъде изхвърлен от състезанието. При това положение той ще кара, докато не бъде издадено окончателно решение дали автомобилът му е редовен или не.
В класа на мотоциклетите Хоан Бареда изпревари всички в десетия етап, въпреки че нарани десния си крак 35 км (от общо 377) след началото. Това бе първи успех за него, като освен бързина той показа и изключителна решителност.

Битката при двуколесните пък изобщо не е приключила, тъй като Сирил Депре е едва на 21 секунди пред Марк Кома след вчерашния ден. Испанецът успя да свали повече от две минути от времето на съперника си и очевидно не се предава дни преди финала на надпреварата.

При АТВ-тата единственият останал български представител Петър Ценков записа чудесното шесто време в отсечката. Той сподели пред БНТ2, че вчера за първи път машината му е работела нормално. Пилотът се надява грижите вече да са изчистени, за успее да стигне финала на състезанието.