Начало BG спорт Даниел Попов и Ангел Башкехайов ще стартират в рали България

Даниел Попов и Ангел Башкехайов ще стартират в рали България

497
0
Даниел Попов и Ангел Башкехайов
Даниел Попов и Ангел Башкехайов

Днес на площад “Св. Св. Кирил и Методий” във Варна беше даден стартът на 51-ото рали “България”. За най-голямото ни автомобилно състезание има подадени 34 заявки, като голяма част от заявените пилоти са чужденци, което предвещава интересно и напрегнато състезание събрано в 16 специални етапа.

След 19-месечно отсъствие на родната сцена се завръща екипажът на JPR Racing – Даниел Попов/Ангел Башкехайов. През тази година официално те ще бъдат състезатели на “АСК Пещера”. Другото ново при тях е смяната на автомобила. През тази година те ще се състезават с Peugeot 208 Rally 4, наследник на Peugeot 208 R2.

Автомобилът е единствен в България, а в края на миналия месец беше нает от хърватски екипаж и направи дебюта си в WRC. Седмица преди състезанието екипажът на JPR Racing успя да направи тест с новия автомобил. При подготовката си за 51-ото издание за най-голямото ни рали, двамата навъртяха 50 км. край Мухово.

“Теста преди рали „България“ го направихме миналата седмица. За съжаление трасето, на което се подготвяхме, не наподобява тукашните. Чувствам се доста по-спокоен в новия автомобил, особено в бавните завои. Другата разлика със стария автомобил е по-големия въртящ момент, заради който трябва да внимавам в по-хлъзгавите участъци”, сподели Дани Попов.

“Нямам конкретни очаквания от това рали. Не сме се състезавали от октомври 2019, а 50 км. тестове са абсолютно недостатъчни да си върна състезателното темпо”, добави той.

“Отсечките край Шумен са ни познати от предишни състезания. При тяхното опознаване проверихме старите си записки. Новия за нас етап „Аладжа Манастир“ е много бърз и хлъзгав. Мисля, че на нея предимство ще имат местните пилоти. Към нея ще подходим по-внимателно”, сподели впечатленията си от вчерашното опознаване навигаторът Башкехайов.

”Новото правило на ФИА, което позволява три преминавания по отсечките ще ни е от полза днес, тъй като останалата част от отсечките са непознати за нас и ще можем да прецизираме записките си”, добави той.

Церемониалният старт на рали “България” бе днес от 20:00ч. в морската ни столица. Същинското състезание ще започне в събота. Първия специален етап е “Бялата вода”, а първата кола стартира в 08:38.