Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Де Мео очаква от Алпин редовни подиуми и 1-2 победи от догодина

Де Мео очаква от Алпин редовни подиуми и 1-2 победи от догодина

1637
0
Фернандо Алонсо, Лука де Мео
Фернандо Алонсо и Лука де Мео; снимка: Рено

Тимът на Алпин трябва най-късно до 2022 г. да е в позиция да печели подиуми и да печели състезания, заяви главният изпълнителен директор на Рено Лука де Мео. 53-годишният италианец пое ръководството на групата Рено в средата на 2020 г. Той започва кариерата си в Рено, след това работи в Тойота Европа, Фиат (смятан е за протеже на Серджо Маркионе и ръководи марките Алфа Ромео, Фиат, Ланча и Абарт), Фолксваген Груп (където става президент на СЕАТ). В Рено вече осъществява промени, една от които засяга отбора на компанията във Формула 1. Екипът бе преименуван на Алпин и ще промотира марката за спортни автомобили. Дейностите на Алпин, Рено Спорт Карс и Рено Спорт Рейсинг пък бяха обединени под ръководството на Лоран Роси. Де Мео разказа за очакванията си от тима в интервю за Франкфуртер Алгемайне Цайтунг.

„Очаквам да стане отбор, който да се вижда възможно по-често по телевизията и вестниците най-късно от 2022 г. Да се класира регулярно на подиума и да спечели едно-две състезания“, заяви Де Мео

Новият CEO на Рено освен това вярва, че Формула 1 може да развива технологии, които да се използват в серийни модели. Според него развитието на спорта трябва да върви паралелно с това на автомобилната индустрия – към по-голям дял на електрификацията или намаляване на вредните емисии чрез използване на синтетично гориво. Такава е посоката и в работата при нормални коли.

„Не виждам друга опция при регулациите в Европа. Всички знаят за проблемите с емисии при производството на електрически автомобили. Затова трябва всичко да се изчисти максимално – от производство през логистика до рециклиране. Това е огромно предизвикателство.“

Завръщането на Фернандо Алонсо е свързано с амбициите на Алпин

Двукратният световен шампион изкара две години извън Формула 1 и е предпазлив в очакванията си за предстоящия сезон. Сподели, че му се иска да подобри миналогодишното постижение на Рено в Гран при – три подиума.

„А след това се надявам на много повече. Но през 2021 г. Мерцедес пак ще спечели. [Люис] Хамилтън отново ще победи“, допълни испанецът.