Начало Избрани Де Врийс може да се озове в Алфа Таури

Де Врийс може да се озове в Алфа Таури

1248
0
Ник де Врис
Ник де Врис; снимка: Уилямс

Ник де Врийс може да се озове в Алфа Таури през сезон 2023. Нидерландецът предизвика истински фурор през миналата седмица. Тогава той замени Алекс Албон в тима на Уилямс преди старта на третата свободна тренировка за Гран при на Италия.

Въпреки че няма толкова голям опит с новото поколение болиди в F1, де Врийс даде 13-то време в квалификацията на пистата Монца и бе значително по-бърз от другия пилот на Уилямс Николас Латифи. В самата надпревара 27-годишният състезател финишира на девета позиция и стана първият дебютант в Уилямс, който печели точки още в първия си старт от 16 години насам. Предишният състезател, записал това постижение, бе Нико Розберг в Гран при на Бахрейн 2006.

Първоначалните очаквания бяха де Врийс да се бори с Логан Сарджънт за второто пилотско място в Уилямс. Легендарният британски отбор най-вероятно ще се раздели с Николас Латифи след края на сезон 2022. Също така нидерландецът бе спряган за пилот на Алпин

Според информация на нидерландския вестник Де Телеграаф, бившият световен шампион във Формула Е е посетил офисите на Ред Бул в Грац. Там той се е срещнал със съветника на австрийския екип д-р Хелмут Марко.

През последните седмици Ред Бул искаше да привлече пилота от Индикар Колтън Херта. 22-годишният състезател е смятан за един от най-големите американски талант в моторните спортове. Също така привличането му ще увеличи популярността на компанията за енергийни напитки в Съединените щати. В крайна сметка австрийците се отказаха от идеята да привлекат Херта заради липсата на суперлиценз и отказът на ФИА да направи изключение за случая Херта.

Междувременно във френския сайт Ото Ебдо се твърди, че дискусията между де Врийс и д-р Марко е доста в по-напреднала фаза. Според французите, нидерландецът е договорил личните си условия с Ред Бул. Бившият шампион във Формула 2 трябва да замени Пиер Гасли, който се очаква да поеме в посока Алпин. Също така Ото Ебдо заяви в Туитър, че е в състояние да потвърди тази информация.

Това ще бъде доста необичаен ход за Ред Бул. Традиционно развива собствените си таланти през последните 15 години. Тимът от Милтън Кийс в редица случаи не е проявявал интерес към пилоти, които са обвързани с други отбори. В момента де Врийс има действащ договор с Мерцедес. По този начин Сребърните стрели могат да блокират евентуално преминаване на нидерландеца в Алфа Таури.

От друга страна Ред Бул направи изключение със Серхио Перес в края на 2020 г. Мексиканецът е бивш член на академията за млади пилоти на Ферари и нямаше нищо общо с Милтън Кийнс. Въпреки това австрийците решиха да го привлекат като съотборник на Макс Верстапен. В крайна сметка този ход се оказа правилен. Доброто представяне на Перес гарантира престоя му в Ред Бул до края на сезон 2024.