Начало Избрани Ред Бул се отказа от идеята да привлече Херта

Ред Бул се отказа от идеята да привлече Херта

1218
0
Колтън Херта, Индикар
Колтън Херта, снимка Индикар

Ред Бул се отказа от идеята да привлече Колтън Херта. Австрийският отбор прекрати усилията си да убеди ФИА да направи компромис за американския състезател и да му позволи да участва в F1 без притежанието на суперлиценз.

През изминалите седмици Ред Бул упорито лобираше пред ръководния орган. Целта на Червените бикове бе да убедят ФИА, че качествата и таланта на Херта му дават пълно право да се състезава в F1.

Някои от другите отбори в световния шампионат, включително Ферари и Мерцедес бяха твърдо против ФИА да направи изключение за Херта. Тяхната позиция бе подкрепена от главния изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали. От федерацията обаче заявиха, че ще разгледат този случай и ще се произнесат до началото на изминалия уикенд в Италия.

Тъй като не последва никакво решение от страна на ФИА, Ред Бул се отказа от намеренията си да привлече Колтън Херта в екипа на Алфа Таури и да поиска компромис.

„Срамно е, че хората не осъзнават каква стойност би имал един американски пилот като Колтън Херта. Той ще помогне за разрастването процъфтяващия американски пазар и повече интерес към трите старта на шампионата в Съединените щати“, каза д-р Марко пред немския сайт Motorsport-Total.

Настоящият брой точки в пилотската книжка на Херта за суперлиценз е 32. 22-годишният състезател има 8 точки по-малко от необходимите 40 за получаване на специалния пропуск на F1.

За да подпомогне каузата си пред ФИА, Херта бе включен в частния тест на Алпин на пистата Хунгароринг заедно с още други настоящи и бивши титулярни пилот от F1. Според последните съобщения, американец най-вероятно няма да вземе участие в изпитанията.

Въпросът за суперлиценза попречи на отбора на Андрети Аутоспорт да обяви плановете си за сезон 2023 в Индикар. Освен това, изчакването на официалното решение на ФИА излага Херта на риск да загуби състезателното си място в американския шампионат. Същевременно шансовете той да кара в Алфа Таури стават все по-малки.

Решението на Ред Бул да се откаже от Херта на практика трябва да бетонира оставането на Гасли. Все пак той може да премине в Алпин, стига Червените бикове да намерят подходящ заместник. В момента екипът от Милтън Кийс има няколко пилоти, които се състезават във Формула 2. Ако в крайна сметка австрийците се спрат на някой от тях, няма да имат толкова големи проблеми със суперлицензите.