Начало Избрани Де Врис търси причината, довела до катастрофата в Q1

Де Врис търси причината, довела до катастрофата в Q1

369
0
Ник де Врис, Алфа Таури
Ник де Врис, снимка Ред Бул Контент Пуул

Ник де Врис търси причината, довела до катастрофата в Q1. Пилотът на Алфа Таури призна, че няма ясна представа какво е довело до блокирането на гумите и удара в стената на трети завой. Заради този инцидент Де Врис ще потегли от последна позиция в утрешната Гран при на Азербайджан.

Де Врис направи страхотно впечатление във вчерашната свободна тренировка в Баку. Нидерландецът даде шесто време в сесията и финишира пред по-опитния си съотборник Юки Цунода

28-годишмият състезател имаше големи очаквания за квалификацията в Баку. За съжаление още в средата на Q1 Де Врис блокира предните гуми на завой №3 и се заби в бариерата TecPro. В резултат на това той повреди сериозно предната част на своя болид Алфа Таури AT04 и предизвика появата на червен флаг.

Няколко минути по-рано Де Врис беше върнат в гаража на екипа си и беше информиран за проблем със спирачките, на който трябва да се обърне внимание.

Пилотът на Алфа Таури беше видимо разочарован от случилото се в Q1. Сега той ще трябва да потегли от 20-та позиция в утрешната надпревара и ще трябва да си пробие път напред ако иска да запише силен резултат.

„Със сигурност съм много разочарован. Автомобилът и пакетът изглеждат наистина конкурентоспособни този уикенд. Имахме добра тренировка и се надявахме да успеем да се възползваме от това в квалификацията“, сподели Де Врис.

„За съжаление тя приключи преждевременно в Q1. Следователно успяхме да се възползваме от потенциала, който имахме’, добави пилотът на Алфа Таури.

Де Врис не знае каква е точната причина за катастрофата. Нидерландецът не пожела да свързва случилото се с проблемите със спирачките в неговия болид.

„Честно казано не знам точно какво се случил. Смятам, проблемите преди сесията бяха очевидни, но не обичам да правя заключения, без да видя какво се е случило.“

„Сега навлязохме в нов ден, така че ще се опитаме да се възползваме от представянето си. Не искам да права прогнози. Чаках един час или повече извън пистата докато бъде докаран автомобила. Затова искам да видя какво се е случило преди да правя заключения“, добави Де Врис.

Съотборникът на Де Врис Юки Цунода успя да разгърне потенциала на болида на Алфа Таури. Японецът влезе в Q3 за първи път от началото на сезон 2023 и завърши на осма позиция

„На първо място искам да кажа, че целият екип свърши страхотна работа. Основната ни слабост ни беше скоростта на правите. Всички в Бистър работиха усилено, за да внедрят подобрения, които да ни направят по-конкурентоспособни. Доволен съм от резултата и се вълнувам за остатъка от уикенда в Баку’, заяви Цунода.

„Жалко, че квалификацията завърши така за Ник, тъй като той изглеждаше силен по време на FP1. Радвам се, че той е добре. Като гледам квалификацията си, съм щастлив, че успях да използвам максимално представянето на автомобила и да запиша първото си участие в Q3 за годината. Това е стъпка в правилната посока. Вярвам, че точките са възможни през този уикенд. Сега ще продължим да работим за още по-добри резултати, за да можем да донесем точки в спринта и в състезанието в неделя“, добави пилотът на Алфа Таури.