Начало Рали Делкур има желание да участва в още два-три кръга от WRC

Делкур има желание да участва в още два-три кръга от WRC

50
0
Франсоа Делкур

Франсоа Делкур се надява да кара в още две или три надпревари от световния рали шампионат, призна самият той по време на рали Монте Карло. Френският пилот се върна зад волана години след оттеглянето си от активна спортна дейност и представянето му е чудесно като за човек, който само преди месец не бе карал състезателен автомобил от цяло десетилетие.

Не е лошо като за стар човек! – пошегува се със себе си французинът. – Внимаваме и вървим стъпка по стъпка, като според мен на моменти дори бяхме прекалено предпазливи. Но непрекъснато научавам нови неща и не мога да си позволи да мисля твърде много за условията, какво може да се промени и т.н. Определено обаче се забавлявам. Всичко досега е фантастично. Би ми се искало да се състезавам в още две-три ралита този сезон. Трудно е да извлечеш максимума от автомобила, когато си част само от една надпревара. Любезните ни спонсори от Румъния изглежда са доволни от свършената работа и се надявам да успея да ги убедя да продължим още малко – заяви още той.

49-годишният Делкур наистина харесва Форд Фиеста RS WRC. Той установи освен това, че световният шампионат се е променил много сериозно, откакто напусна спорта след рали Великобритания през 2002 г.

Сегашните коли са повече от фантастични. Изключително лесно се карат, имат невероятен въртящ момент. Лесно е да си бърз с такъв автомобил. Двигател, спирачки, всичко е толкова по-добро. Ние подобряваме темпото си и с покриването на всеки нов километър! Като цяло е изумително колко са напреднали технологиите. Тази Фиеста прилича малко на Пежо 206 WRC като управление, но е дори още по-пъргава. Напълно различен е и начинът на отразяване на ралитата. Сега има интернет навсякъде и новините се появяват моментално. Пристигнах в сервиза, а всички вече знаеха, че съм имал проблем и какъв точно в конкретната отсечка! Това е прекрасно за спонсорите ни и означава, че те ще получат по-голямо покритие срещу помощта си за нас – добави Делкур.

Проблемът, който той спомена, се случи в шестата отсечка от състезанието (сутрешното преминаване на Сен Боне – Сен Жулиен Молсабат – Сен Боне). Пилотът не чуваше добре навигатора си заради проблем с микрофон в колата, пропусна инструкция и твърде късно натисна спирачките за един от завоите. Успя да върне автомобила на трасето (за разлика от Яри-Мати Латвала вчера, който катастрофира също заради изтървана реплика от ко-пилота си), но при удара откърти бронята.

Бях сигурен, че сме приключили с ралито след удара. Не можех да повярвам, че сме се отървали, а повредите бяха сравнително малки. Изненадах се обаче колко се повлия аеродинамичният баланс от липсата на такава малка част. Предницата занасяше навсякъде и това беше ново за мен – обясни французинът.