Начало Рали Делкур: Рали Монте Карло бе просто великолепно за мен

Делкур: Рали Монте Карло бе просто великолепно за мен

87
0
Франсоа Делкур

Отборът на М-Спорт постигна забележително добро класиране в първия кръг от световния рали шампионат в Монте Карло. Вторият тим на Малкълм Уилсън влезе в легендарния старт с три екипажа и всички те са в топ 10.

Франсоа Делкур в частност показа защо до ден-днешен е смятан за експерт в тази конкретна надпревара. Проблемите с интеркома и сервото на колата го забавиха за малко, но сервизите се оказаха достатъчни, за да бъдат отстранени и 49-годишният французин отново политаше напред.

В самия края на състезанието Франсоа отстъпи пилотското си място на навигатора Доминик Савиньони. Ко-пилотът логично бе далеч по-бавен от най-бързия в пауърстейджа Себастиен Льоб (с 52,2 сек), но жестът на Делкур бе уникален – това бе последното рали за колегата му. Франсоа дори призна накрая, че неговите инструкции може да са допринесли в немалка степен за забавянето!

Прекрасен резултат за добрия ми приятел Доминик! – възкликна след финала Делкур. – Това бе последното му рали и наистина исках да постигнем фантастичен резултат за него. И знаете ли, той кара доста добре! Що се отнася до мен, то аз не съм толкова на ниво с бележките, не и като Доминик, защото той е изключителен. Да, иска ми се да се състезавам в още няколко кръга от WRC. За съжаление няма да е с Доминик, тъй като се оттегли. Но последното състезание бе великолепно.

Делкур взе шеста позиция в генералното класиране, докато Евгени Новиков и От Танак финишираха пети и осми.

Новиков демонстрира необичайна зрялост за възрастта си (той е само на 21 години), както и сериозни технически познания зад волана на своя Форд Фиеста-та. За представянето му спомогна опитния навигатор Денис Жироде, тъй като имаше сериозен принос при избора на гуми в сложните условия на ралито. Екипажът на два пъти бе с трети времена в отделни отсечки, което също показа прогреса.

От Танак и Кулдар Сик също бяха поздравени от отбора, след като изминаха цялата състезателна дистанция, събирайки опит и натискайки там, където се чувстваха по-уверени.