Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Демонстрационните обиколки на Грожан на Пол Рикар отпаднаха заради разместването на календара

Демонстрационните обиколки на Грожан на Пол Рикар отпаднаха заради разместването на календара

1602
0
Ромен Грожан
Ромен Грожан; снимка: Мерцедес

Последното разместване на календара във Формула 1 доведе до отпадане на демонстрационните обиколки на Ромен Грожан, планирани за деня на Гран при на Франция. Ограничения в пътуването направиха провеждането на старт в Турция невъзможно. Поради тази причина надпреварата, която замести в календара отмененото състезание в Канада, отпадна. Франция бе изтеглена със седмица напред, а в програмата бе включен втори старт в Австрия.

Ромен Грожан получи шанс от Мерцедес да направи тест с болида F1 W10 от 2019 г.

Тимът от Бракли изпълни обещанието на Тото Волф, дадено след миналогодишната зловеща катастрофа на французина. Когато стана ясно, че пилотът вероятно ще пропусне и последния кръг от сезон 2020, Волф каза, че ще организира тест за него, за да не бъде страховитият инцидент последен спомен за Ромен от Формула 1.

В края на март Грожан посети фабриката в Бракли, където му бе взета мярка за седалка. Заедно с Мерцедес планира тестова сесия и демонстрационни обиколки, които трябваше да се състоят преди Гран при на Франция. Сега обаче това няма да е възможно. На 20 юни, когато ще е състезанието на Пол Рикар, има надпревара в Индикар, където понастоящем кара Грожан. Тестът на 29 юни остава.

Междувременно Грожан коментира, че според него за асоциацията на пилотите във Формула 1 (GPDA – Grand Prix Drivers Association) е добре, че директори са Джордж Ръсел и Себастиан Фетел

Пилотът на Уилямс зае овакантения от французина пост.

„Поддържам връзка с тях и участвам в работата на организацията, макар вече да не съм член. Обсъждаме въпроси за безопасността и други проблеми. Имаме група в WhatsApp, където коментираме, както и преди. Сега гледам нещата отстрани и ги възприемам по различен начин. Такъв поглед винаги е полезен“, обясни Грожан.

„Избирането на Джордж на този пост бе правилно. На ръководството на асоциацията й бе необходим млад пилот, който да внесе свежи идеи, нова визия. Джордж е 10 или 15 години по-млад от Себастиан. На трасето тази разлика не се усеща, но в живота може да изиграе важна роля. Това са съвършено различни поколения.“

Ромен спечели първи полпозишън в Индикар за GMR Гран при на пистата Индианаполис този уикенд. Това е трети старт за него в американския шампионат.