Начало Рали Desafio Ruta 40: Ал-Атия спечели четвъртия етап и се доближава до победата

Desafio Ruta 40: Ал-Атия спечели четвъртия етап и се доближава до победата

128
0
Насер Ал-Атия
Насер Ал-Атия, снимка A.S.O/DPPI/J.Delfosse

Насер Ал-Атия спечели четвъртия етап на Desafio Ruta 40. Пилотът на Тойота отново показа отлично темпо и измина 345-километровата отсечка около Белен за 2 часа, 51 мин. и 47 сек. Втори на 2:14 мин. финишира Язид Ал-Раджи (Overdrive Тойота). Третото място бе за Хуан Крус Якопини (Overdrive Тойота), който изоставаше с 4 мин. и 14 сек. спрямо времето на Ал-Атия.

Desafio Ruta 40 е предпоследен четвърти кръг за сезон 2023 в световния рали рейд шампионат на ФИА (W2RC). Състезанието се провежда на територията на Аржентина. Снощи пилотите в отделните класове завършиха четвъртия предпоследен етап. Той бе с дължина от 345 състезателни километра и премина около Белен

Ал-Атия отново водеше оспорван двубой с Ал-Раджи в четвъртия специален етап на Desafio Ruta 40. Катарецът записа трети успех от началото на надпреварата в Аржентина. Ал-Атия увеличи аванса си във временното класиране спрямо своите преследвачи. Трети остана победителят от етап №2 Хуан Крус Якопини.

Четвърти финишира Себастиан Халперн (Мини), следван от Денис Кротов и Юджеино Амос от отбора на Overdrive Тойота. Място в челната десетка намериха още пилоти като Жоао Ферейра (X-Raid Yamaha Supported Team), Мичел Гътри (Red Bull Off Road Team), Франсиско Лопес и Кристина Гутиерес от тима на Red Bull Can-Am Factory Team).

Ал-Атия води с добра преднина преди последния ден на Desafio Ruta 40. Зад него Якопини и Ал-Раджи се борят да разпределят останалите места на подиума.

При моторите успехът грабна Лусиано Бенавидес. Пилотът на Хускварна завърши пред Тоша Шарейна (Хонда) и Рики Брабек също с Хонда. Четвърти и пети се класирана Майкъл Дохърти и Тоби Прайс с КТМ. Шести остана Пабло Кентания (Хонда), следван от Рос Бранч (Hero), Адриан Ван Беверен (Хонда), Хосе Игнасио Корнехо (Хонда) и Диего Ланос (КТМ). В общото подреждане на Desafio Ruta 40 Бенавидес води пред Брабек и Бранч.

Междувременно ФИА и ФИМ обявиха календара на сезон 2024 в W2RC. Той отново включва пет старта. Единствената промяна е премахването на Sonora Rally в Мексико и добавянето на старт в Европа

„А.S.O. и ФИА работят усилено зад кулисите, за да продължат да подобряват привлекателността на Световния рали рейд шампионат на ФИА. Крос-кънтри ралито е една от най-бързо развиващите се спортни дисциплини под егидата на ФИА“, сподели Мохамед бин Сулайем.

„Ние сме щастливи да видим как W2RC е придобил световна популярност за толкова кратко време. Като основател на Abu Dhabi Desert Challenge през 1991 г. , се радвам, че то е неразделна част от W2RC, тъй като присъства в календара на ФИА за крос-кънтри от 1993 г. насам. Също така е приятно да видим ново събитие в календара. Португалия и Испания имат силна култура и продължителна практика в крос-кънтри ралитата. Новото събитие ще даде възможност на зрителите в този регион да видят най-добрите в света в действие на прага на дома си“, добави президентът на ФИА.