Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ди Джанантонио заменя Маркес в Хонда?

Ди Джанантонио заменя Маркес в Хонда?

168
0
Фабио Ди Джанантонио
Фабио Ди Джанантонио, снимка Грезини

Фабио Ди Джанантонио може да продължи кариерата си в Хонда. Според различни източници, италианецът вече е постигнал съгласие с японския производител и ще кара на мястото на Марк Маркес. Очакванията са сделката с Ди Джанантонио да бъде обявена преди края на сезон 2023 в MotoGP.

Ди Джанантонио направи дебюта си в MotoGP през миналогодишния сезон с тима на Грезини Рейсинг. 25-годишният състезател имаше трудна новобранска кампания в световния шампионат по мотоциклетизъм, в която записа едно класиране в топ 10. В същото време тогавашният му съотборник Енеа Бастианини спечели 4 надпревари и финишира на трето място в крайното класиране

Ди Джанантонио остана част от Грезини Дукати и през настоящия сезон. Италианецът подобри резултата си с напредване на кампания и все по-често влизаше в топ 10. За съжаление, това не бе достатъчно, за да може той да запази мястото си в базирания във Фаенца отбор. В крайна сметка екипът на Надя Падовани реши да се раздели с италианеца след приключването на настоящата кампания в MotoGP.

По-рано този месец Грезини Дукати обяви привличането на Марк Маркес. Шесткратният световен шампион в MotoGP напуска Хонда след прекарани 10 сезона. В Грезини той ще си партнира със своя по-малък брат Алекс.

Напускането на Маркес отвори едно свободно място в заводския отбор на Репсол Хонда. Марката се спря на няколко състезатели. Сред тях бяха Йохан Зарко, Икер Лекуона Маверик Винялес и Мигел Оливейра. Португалецът потвърди, че е водил разговори с Хонда, но не планира да напуска настоящия си отбор [RNF Априлия]. Зарко на свой ред каза, че ще кара за LCR Хонда, докато Лекуона остава част от състава на марката в WSBK. Така на практика опциите пред HRC стават все по-малко.

Миналата седмица се появи интересна информация. Според нея, Ди Джанантонио може да продължи кариерата си в Хонда. Италианецът подобри представянето си в последните няколко старта и дори се качи на подиума в Австралия. Понастоящем Ди Джанантонио е без титулярно място за 2024 г. Ако иска да остане в MotoGP, той трябва да премине в тима на Репсол Хонда

Настоящият пилот на Грезини не коментира спекулациите, свързващи го с Хонда и каза, че все още не знае какво е бъдещето му в моторните спортове.

„Е, да се надяваме да изскочи нещо“, сподели Ди Джанантонио. „Със сигурност работим усилено по този въпрос. Надявам се скоро да мога да ви съобщя добри новини. Смятам, че предстои нещо наистина хубаво.“

„Искам да се насладя на оставащите ми стартове с Грезини, да работя добре с моя щаб у дома, за да подготвя бъдещето си, а след това ще видим за в бъдеще. Може би ще ви разкрия повече информация в Малайзия“, добави италианецът.

Ако не остане в MotoGP, Ди Джанантонио може да се прехвърли в WSBK. Но от друга страна, свободните места в този шампионат също са прекалено малко.