Начало Top Moto News Хонда запазва пилотите си в WSBK до 2025 г.

Хонда запазва пилотите си в WSBK до 2025 г.

94
0
Шави Виерж и Икер Лекуона
Шави Виерж и Икер Лекуона, снимка HRC

Хонда запазва пилотите си в WSBK до 2025 г. Японският производител удължи договорите на Икер Лекуона и Шави Виерж. Така двамата испанци ще продължат да защитават цветовете на HRC в световния Супербайк за още два сезона.

Лекуона и Виерж се присъединиха към заводския отбор на Хонда през 2022 г. Преди това двамата бяха част от световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Лекуона караше в MotoGP, докато Виерж- в средната категория Moto2

Лекуона направи доста добро впечатление в първата си година в WSBK. Испанецът спечели квалификацията в Нидерландия, след което се качи на подиума. В края на сезона Лекуона стана новак на годината и финишира на девето място в крайното класиране.

Виерж имаше малко по-трудна кампания. Пилотът на Хонда претърпя инцидент в Мизано, след който претърпя операция. С напредване на сезон 2022, той подобри резултата си и заслужи удължаване на договора си с HRC.

Тази година Лекуона се представя по-слабо. Испанецът получи травма, заради която трябваше да пропусне няколко старта. До момента той има само две класирания в топ 5. Освен WSBK, той записа и няколко участия в MotoGP на мястото на Марк Маркес, Жоан Мир и Алекс Ринс. Очакванията бяха той да се завърне в кралския клас на световния шампионат по мотоциклетизъм с LCR Хонда. Отборът на Лучо Чекинело обаче предпочете Йохан Зарко. Така за Лекуона не остана друга опция, освен да продължи да кара в WSBK.

Същевременно Виерж постигна напредък през тази година. 26-годишният състезател се качи на подиума в старт №2 на пистата „Мандалика“ в Индонезия и е най-предно класираният представител на Хонда

„Хубаво е всичко да е ясно по отношение на договора, защото трябва да се съсредоточа върху предстоящата работа. Искам да се боря в челото и да успея. Това е нещо, към което Хонда винаги се е стремяла в състезанията“, сподели Лекуона.

„Трябва да работим усилено, за да достигнем това ниво. След края на сезона ще насочим цялото си внимание към тестовете, докато започнем да се подготвяме за новата кампания. Целта ни е да направим последователна стъпка напред по отношение на представянето и резултатите“, добави пилотът на Хонда.

„Щастлив съм, че поднових договора си с Team HRC за още две години. Мечтата на всеки състезател е да бъде част от заводския отбор на Хонда. Чувствата ми само се засилват от първите ми дни с отбора“, каза Виерж.

„Това е източник на мотивация да продължим заедно, тъй като вярвам в проекта, в себе си и в моя отбор. Заедно можем да постигнем целта си, която е да се опитаме да се борим за шампионата възможно най-скоро. Затова ще продължим да работим колкото се може по-усилено, за да стигнем дотам“, добави испанецът.