Начало Рали Димитър Илиев и Янаки Янакиев печелят рали Средна гора

Димитър Илиев и Янаки Янакиев печелят рали Средна гора

77
0

Екипажът Димитър Илиев и Янаки Янакиев (Виваком рали тим) с Шкода Фабия S2000 спечелиха рали Средна гора. Те финишираха на 12,3 сек. пред основните си конкуренти Крум Дончев и Петър Йорданов (Глобул Рали Тим) с Форд Фиеста R5. Трети финишираха Мирослав Ангелов – Петър Илиев (Мегапорт) с Рено Клио R3 на 6:09,5 мин.

Рали Средна гора е с рекорд за най-малко участници в европейската купа на ФИА. Състезанието постави още един рекорд – колкото екипажа тръгнаха, толкова и завършиха – 9. За първи път в историята на националния шампионат, в едно рали и то двудневно, няма нито един отпаднал екипаж. Причината за това е, че никой от пилотите не искаше да рискува, за да не изпусне далаверата и да прибере максималния брой точки. Защото като изключим битката да първото и второто място, а също и за третото,  назад пилотите вървяха кротко и безпроблемно.

Във втория ден повечето етапи – 4 от общо 5, спечели Крум Дончев. Но Митко Илиев нито за миг не изпускаше контрол върху положението и най-голямата разлика между него и Дончев бе на 9-ия етап – 5,6 сек. В битката за 3-ото място победата бе за Мирослав Ангелов, който за първи път стъпва на подиум в голямо рали.  Той до последно не знаеше дали ще участва, но благодарение на Слави Славов и варненският БулБет Рали Тим, той застана на старт. Докато след първия ден основният му конкурент Антон Титов – Венцислав Мирчев (Октан рали тим) със Ситроен DS3 R3T бяха твърде близо, то в днешния Ангелов допусна само веднъж – в късия 11-и скоростен етап Панагюрище 2, Титов да го победи. Така Антон Титов, който миналата година катастрофира тежко на това рали, сега остана 4-и на 7:07,1.  

На следващите места пилотите вървяха в пакет и повече с мисъл за завършване. Пети стана екипът на Булсим Делян Станков – Младен Карчев със Ситроен Саксо на 13:14,0. След дълго отсъствие от ралитата Боян Гетов с новата си навигаторка Велислава Павлова (Ботевград) с ФИАТ Пунто  завършиха 6-и на 19:14,5. Седми са Драгомир Друмчев – Тимитър Трифонов (ЕФКО рейсинг) с Пежо 206 на 24:03,7. След тях са Владимир Севрийски – Ангел Башкехайов  (Боила) с Дачия Логан, а последни са Николай Кортелов  – Наско Занев (Моторспорт T-N) с Опел Корса, които получиха повреда, но успяха да я отстранят и да стигнат до финала.