Начало Рали Димитър Илиев печели трилъра рали Хеброс

Димитър Илиев печели трилъра рали Хеброс

111
0

Екипажът Димитър Илиев и Янаки Янакиев (Виваком рали тим) с Шкода Фабия S2000 спечели рали Хеброс – първи кръг от националния шампионат. Дуетът успя да се пребори с другите фаворити за победата Крум Дончев и Петър Йорданов (Глобул Рали Тим) с Пежо 207 S2000. Състезанието се превърна в истински трилър и е ярко доказателство за динамиката на спринтовите ралита.

След суперспециалния етап лидер бе Митко Илиев. Още на първия специален етап обаче – Здравец 1, нещата се обърнаха в полза на Крум. Той бе по-бърз от Митко с 1,7 сек. и излезе начело само с 1 десета. Дончев обаче продължи успешното си представяне във втория и в третия етапи – съответно Яврово 1 и Здравец 2, като увеличи преднината си на 4,1 сек. Нещата обаче се обърнаха на второто минаване на 18-километровия Яврово. Митко Илиев спечели етапа с 8,8 сек. пред Крум и пое лидерството с 4,7 сек. Следваха два ключови етапа – Бойково и Дедево, които трябваше да решат победата. В първия по-бърз с 4 сек. бе Крум, но Илиев остана лидер с 4 десети. За да реши нещата в своя полза, Илиев бе първи на Дедево – 7,6 км, като бе с 4,2 сек. по-бърз от съперника си. Дончев бе най-бърз и в последната отсечка – в пловдивския панаир, но само с 8 десети пред Илиев, който бе трети. Така победата с 3,8 сек. бе за шампиона Илиев, а втори остана Крум Дончев.

Третото място на подиума зае турския екипаж Фатих Кара и Гюнай Карачар с ФИАТ Гранде Пунто на 1:14,4 мин. За българския шампионат обаче, за който е валидно ралито, трети стана Борис Григоров и Недялко Сивов (Боила Автомотор спорт) със Ситроен С2 S1600. Боби е първи и в клас 5, но по-важно бе, че успя да спечели битката с Тихомир Стратиев и Добрин Борисов (Марина моторспорт) със Ситроен С2 R2, които направиха изключително добро състезание и са първи в клас 6. За първи път от доста време насам Костадин Щерев завършва рали. Пловдивският пилот на ЕФКО рейсинг с навигатор Николай Арабаджиев стигнаха  със Субару Импреза до финала на Хеброс на 6-о място.

Топ 10 допълниха Георги Василев и Стефан Добрев (Булсим) с Мицубиши Лансер, турският дует Угур Сойлу и Емир Шайхин с Мицубиши Лансер – 8-и, а след тях бяха Делян Станков и Младен Карчев (Булсим) със Ситроен Саксо. Десети бе пловдивския екипаж Георги Гераджиев и Георги Гаджев (Булгартабак) с Форд Фиеста ST.