Начало Рали Димитър Илиев спечели 43-ото рали България

Димитър Илиев спечели 43-ото рали България

60
0
Димитър Илиев

Димитър Илиев (Шкода Фабия S2000) спечели 43-ото издание на рали България. Той и навигаторът му Янаки Янакиев финишираха на 22,8 сек пред Петър Гьошев/Димитър Спасов (Пежо 207 S2000) и на 1:01.6 мин пред Крум Дончев/Петър Йорданов (Пежо 207 S2000).

Това е втора победа за Илиев и Янакиев след успеха им през 2007 г.

Гьошев не се предаде до последно и спечели две от последните три отсечки. Първо бе най-бърз в Боровец – Бели Искър, а след това взе и финалния етап – Любница 2. Той се надяваше да притесни повече съперника си, тъй като днес вече се и чувстваше по-добре здравословно.

Илиев пък бе заявил, че ще се опита да задържи преднината си и няма смисъл да се бори за първи времена и да рискува, но все пак бе пръв в 14-ия от общо 15-е скоростни изпитания.

Четвърти финишираха Мачией Ржежник/Премислав Мазур (Мицубиши Лансър Ево 10). Полският пилот бе доволен, че намери най-точните настройки на окачването. Той бе наясно, че няма как да се бори с тримата българи пред себе си, но поне остана удовлетворен от факта, че е достатъчно напред спрямо Антонин Тлустак, с когото са съперници в европейския рали шампионат. Чехът, който е с Шкода Фабия S2000, зае петата позиция.

Топ 10 допълниха Тихомир Стратиев/Добрин Борисов (Ситроен C2 R2 Max), Франческо Парли/Андреа Марко Чеки (Ситроен DS3 R3T), Екатерина Стратиева/Кармен Поенару (Ситроен C2 R2B), Василис Гатсос/Мария Амарантиду (Ситроен Саксо VTS) и Иво Даскалов/Стоян Добрев (Рено Клио).