Начало Рали Димитър Илиев води в рали България

Димитър Илиев води в рали България

85
0

Димитър Илиев с навигатор Янаки Янакиев с Skoda Fabia S2000 са начело след втория ден от рали България. Състезанието е втори кръг от националния шампионат и от старт от Европейската купа. Илиев е с преднина от 4.6 сек. пред украинеца Александър Салюк с навигатор Евгени  Червоненко  също с Skoda Fabia S2000. Трети се движи екипажът на Globul Rally Team – Крум Дончев и Петър Йорданов с Peugeot 207 S2000, който до момента изостава с 46.7 сек. От стартиралите 17 екипажа, първия етап завършиха 13.

Илиев спечели първия етап от деня  – Мухово 1, като остави на близо 15 сек. след себе си италианеца Лука Бети  с Ford Fiesta S2000. Във втория етап и съответно трети от ралито – SS3 „Юндола 1”,  най-бърз бе Салюк, следван отново от Бети, докато Илиев загуби 10 секунди от аванса си. Това позволи на италианеца да се доближи само на 4.7 секунди от лидера. При първото минаване на Белмекен  Бети спука гума, след като се удари в камък и това го извади от борбата за първото място, защото той загуби близо 3 минути и изостана до 5-о място във временното класиране на 2:48.6 минути от Илиев. В тази отсечка най-бърз бе Илиев, който натрупа още 13 сек. пред втория в отсечката Салюк. Трети финишира Дончев, като това му позволи да се нареди на трето място във временното класиране. След първите три етапа авансът на Илиев пред Салюк бе 22.3 секунди.

В последните две отсечки обаче състезаващият се за Казахстан украинец успя да намали разликата. В петата отсечка – Мухово 2, Салюк бе най-бърз, като остави на 2 секунди зад себе си Дончев и на 9 секунди Илиев. При второто изкачване на Юндола, Салюк отново бе най-бърз с 8.7 сек. пред Илиев и с 9.4 сек. пред Дончев. Салюк продължи да атакува, но в етап 7  – Белмекен 2, бе изпреварен от Игнат Исаев с Mitsubishi Lancer Evo 9. Това бяха единствените двама пилоти, които завършиха отсечката в състезателно темпо, тъй като над трасето се изсипа градушка и съдиите решиха да прекратят етапа. Така всички участници в него получиха времето на победителя Игнат Исаев. Игнат е 4-и във временно класиране, като изостава с 1:33.2 мин. от Илиев, а 5-и на 6:15.9 мин. е италианецът Лука Бети с Ford Fiesta S2000, който по-рано през деня спука гума и това го лиши от възможността да се бори за първото място. В челната шестица място намери и Антон Титов със Citroen DS3, чието изоставане от водача е 7:33.7 минути.