Начало Рали Димитър Илиев води в рали Средна гора

Димитър Илиев води в рали Средна гора

155
0

Екипажът на Виваком рали тим Димитър Илиев и Янаки Янакиев са лидери след първия ден на рали Средна гора – първи кръг от националния шампионат и старт от Източноевропейската купа.
След първите 6 етапа Илиев и Янакиев с Шкода Фабия S2000 води с 48,3 сек. на Мартин Сурилов и Здравко Здравков от М Тел рали тим с Мицубиши Лансер Ево 9. Трети в класирането е Петър Гьошев и Димитър Спасов от Престиж рали тим с Пежо 207 S2000. Те изостават на 54,0 сек. Четвърти – на 1:21,7 са Пламен Стайков и Слав Ландов (Евроком рали тим) с Мицубиши Лансер Ево 9.

Драмите за фаворитите започнаха още след първия етап, който се състоя в петък късно вечерта. Крум Дончев и Петър Йорданов от Глобул рали тим с Пежо 206 S2000 скъсаха задно дясно колело и изостанаха назад в класирането. Още на първи днешен етап – Стрелча заваля пороен дъжд, който обърка много сметки. Петър Гьошев се завъртя и получи повреда в задната част на автомобила. Стайков спука гума и загуби много време. На етапа Челопеч Златни мини 1 Сурилов изпусна обратния завой на Панагюрски колони и по чудо сред публиката никой не пострада. Така безпроблемно напред се окупира Митко Илиев. Той, заедно с още 10 автомобила имаха 2 минути наказание за закъснение на часова контрола, защото ги засякоха спуснати бариери на ЖП прелез. То обаче бе отменено, тъй като, когато екипажите не са на специален етап, са обикновени участници в движението.

В същото време до сервизния парк след първите три отсечки, Крум правеше каквото може да се придвижи напред с две задвижващи колела. В сервиза оправиха задния мост и във втората част на деня той бе много по-бърз и взе да наваксва. На последния етап преди финала, отново на обратния завой на Панагюрски колони, колата на лидера Димитър Илиев загасна, след като не можа дза вземе завоя. Причината бе в повреда в хидравликата. Все пак Митко завърши 6-и етапа, спечелен от Петър Гьошев и запази лидерската си позиция.

Утре на пилотите предстоят още пет специални етапа.